‘Pulmó Verd’, en contra del parc fotovoltaic d’Aena

907

Els veïnats del Pla de na Tesa, Es Pont D’Inca, Cas Capità i Sant Llatzet han posat en marxa la plataforma Pulmó Verd per protestar contra la ubicació del del parc fotovoltaic que planeja Aena al solar de la seva propietat a Son Bonet. El parc ocuparà gairebé 20 hectàrees i comptarà amb una inversió de 13,4 milions d’euros. Preveu entrar en funcionament al 2026 i pretén cobrir l’equivalent al 40% del consum energètic de l’aeroport de Son Sant Joan. Ara el projecte es troba en exposició pública per aconseguir les preceptives autoritzacions i l’avaluació d’impacte ambiental.

Aquest solar és propietat d’Aena però gràcies a un acord verbal amb l’Ajuntament els veïnats el fan servir com a zona verda o d’esbarjo des de fa 40 anys. “Els veïnats s’han concienciat de tot allò que podria perdre amb el parc fotovoltaic i han reaccionat tot d’una, en només dos dies vàrem arribar als 170 membres de la plataforma”, explica el portaveu de Pulmó Verd, Manel Gomáriz.

La plataforma, que ja prepara les alegacions al projecte, confia en que aturaran aquest projecte industrial que canviaria per sempre la fesonomia del Pla de na Tesa. Compten amb el suport dels dels veïns i de l’ajuda tècnica d’organitzacions com ARCA, GOB, Amics de la Terra, Terra Ferida i Jubilats per Mallorca. A més tots els grups municipals de l’Ajuntament s’oposen de forma unànime al projecte d’Aena.

“La gent del poble valora molt aquesta zona verda del Pla de Na Tesa perquè és una zona entranyable i és un pulmó verd que és importantíssim per a nosaltres que, a més, durant la pandèmia ha servit a la gent de lloc d’esbarjo per poder caminar i evadir-se”, explica Gomáriz.

Els veïnats recorden de forma insistent que aquesta zona verda és una contraprestació d’Aena al renou i a la contaminació que pateixen per l’aeròdrom de Son Bonet. “És intolerable que aquest projecte vengui disfressat de verd perquè no ho és, sobretot perquè es destinarà a contaminar més a Son Sant Joan”, sosté Gomáriz.

Manel Gomáriz recorda amb emoció que ja fa 60 anys els frares del col·legi La Salle d’es Pont d’Inca els duien d’excursió per aquesta zona que forma part de la memòria col·lectiva del Pla. “Un camp de plaques solars seria un desastre social. A més, aquestes plaques solars, que és un sistema que comença a estar en desús, es convertiran en un camp de ferralla que hi romandrà aquí”.

Els veïnats creuen que faran canviar d’opinió a Aena gràcies a la unanimitat social i política. La solució al conflicte podria venir per cerca un solar alternatiu. Algunes fonts socials i polítiques apunten a que el parc fotovoltaic podria ubicar-se a altres zones come el quarter militar de Son Tols, que es troba abandonat i que està molt més a prop de Son Sant Joan, per la qual cosa l’obra seria més fàcil.

Els membres de Pulmó Verd recorden que els avalen arguments tècnics, industrials i ecològics a més del gran suport social que han rebut. Malgrat les restriccions per la pandèmia, els veïnats s’ha aixecat per defensar un espai verd que els ha unit durant dècades i que no volen veure convertit en un parc industrial de plaques fotovoltaiques.