OLLES I SIURELLS, PROTAGONISTES DEL TRADICIONAL APARADOR NADALENC DE LA JUGUETERIA LA INDUSTRIAL DE PALMA

606

Cada Nadal, des de fa ja més de mig segle, la Jugueteria La Industrial, del carrer de Pas d’en Quint de Palma, exposa a l’aparador del centenari establiment una mostra d’un ofici antic o d’algun altre més o menys desconegut (a més de temàtiques nadalenques) per retre-li reconeixement i homenatge. En qualsevol cas, la temàtica elegida es manté en secret fins ben bé a darrera hora per part de les germanes Concepció i Neus Aguiló, que són les propietàries de l’emblemàtica botiga i també les encarregades de preparar l’aparador, juntament amb el marit de na Neus, Pedro Fernández..

“La veritat és que de cada vegada ens costa més trobar professions a les quals dedicar el mostrador de Nadal. Per aquesta ocasió, la meva germana va proposar de fer els ollers de Marratxí, que tanta tradició tenen. Jo, que uns anys vaig viure a Pòrtol i anava a les olleries a comprar greixoneres, també vaig pensar que era una bona idea. I ens vàrem posar totes dues mans a l’obra, juntament amb el meu cunyat, que ens ajuda en tot i s’encarrega de fer els mobles”, explica Concepció Aguiló.

Ella mateixa comenta que l’origen d’aquest particular aparador nadalenc a La Industrial es remunta a molts d’anys enrere. “Mon pare, que va morir fa uns anys, ja en feia essent ell jove. Particularment, jo l’aparador de Nadal l’he vist tota la vida. De fet, durant molt de temps el nostre establiment era conegut com ‘la tenda des trens’, perquè ell hi exposava locomotores i vagons de tren… Després, hi va incorporar les professions i temàtiques de Nadal”.

Sigui quina sigui la professió triada, les germanes Aguiló es documenten acuradament per reproduir els utensilis i els objectes que la identifiquen.

“Ens han ajudat molt  i ho agraïm: ens varen mostrar tot el procés d’elaboració fins que obtenen el producte final, i és molt interessant. A més, les olles del mostrador que no estan cuites ens les ha fetes a propòsit a Can Vent; la resta les hem aprofitat d’altres edicions. I ‘n’hi ha unes quantes desenes. Pel que fa als siurells, els vàrem comprar a l’olleria Pep Serra, que els rep de Madò Bet. A l’aparador, en tenim nou de pintats, quatre sense pintar i un mig pintat per al total de les set artesanes representades”, específica Aguiló.

A propòsit del protagonisme femení a l’aparador, amb set pepes, explica ella mateixa que “pel que sabem la feina d’ollers ha estat sempre per als homes, mentre que el que feien les dones era anar a cercar llenya per encendre el foc”. Sigui com sigui, els vestits de les pepes els han fet les germanes Aguiló. “Realment, tres mesos abans ja ens hi posam, però sempre ens passa que les darreres dues setmanes acaben sent una bogeria de la feinada que tenim”.

A la mostra d’aquest Nadal, com de fet a totes les anteriors, es cuiden tots i cadascun dels detalls. Així, no hi falten els cartells de la Fira del Fang (n’hi ha quatre), “una vegada que vàrem tenir el preceptiu permís de l’Ajuntament de Marratxí”. També hi és present el moixet, que manera recurrent apareix a tots els aparadors, això sí, sempre en un lloc distint.

D’aquesta manera, aquest Nadal olles, greixoneres i siurells són els grans protagonistes de l’aparador de La Industrial, una referència no només a Palma sinó a tot Mallorca. Tant, que a l’estiu la gent ja demana a les germanes Aguiló quina temàtica preparen per Nadal. Elles, però, guarden el secret fins a darrera hora.