La plataforma de veïnats ‘Marratxí lliure de jocs d’apostes’ va néixer al febrer d’enguany per impedir que s’instal·li la primera sala d’apostes al municipi, al carrer Cabana d’Es Pont d’Inca. L’ubicació triada està situada a un lloc molt delicat, a menys de 100 metres d’un parc infantil i a 200 metres del col·legi Es Liceu, per la qual cosa centenars de nins i joves passaran cada dia per la porta de la sala de jocs.


La plataforma es va constituir inicialment per les associacions de famílies de l’IES Marratxí, CEIP Janer Manila, CEIP Blanquerna, Es Liceu, Casal Solidari, Associació de Veïns Xaloc i amb el suport de Associació Juguesca, IREFREA i FAPA Mallorca. La plataforma ja ha recollit 1.200 firmes i l’adhesió de desenes d’entitats socials i esportives.


A nivell polític, l’empresa explotadora de la sala de jocs tampoc és benvinguda al municipi. De fet, el ple de l’Ajuntament de Marratxí va aprovar una declaració institucional en contra de l’obertura de la sala de jocs que va comptar amb el suport unànim de tots els grups municipals.


La llicència d’obres i d’activitat concedida a l’empresa que explotarà la sala de joc és anterior a la suspensió de noves autoritzacions aprovada pel Govern al gener de 2020, per la qual cosa Ajuntament i Govern cerquen altres vies jurídiques per impedir l’obertura de la sala de jocs i apostes al municipi.


L’impacte negatiu que poden ocasionar és múltiple, “ben conegut i denunciat per experts com psicòlegs, sociòlegs, metges o experts en salut pública”, explican des de la plataforma. Un 66% del homes ha jugat doblers presencialment a cases d’apostes el darrer any, arribant al 77% a partir de 55 anys. Malgrat està prohibida l’entrada de menors en aquests negocis, més d’un 30% de joves entre 14 i 18 anys també hi ha jugat doblers.


La plataforma demana a l’empresa Mercury Games que desisteixi de l’obertura de la sala de jocs i apostes a Marratxí. També reclamen a l’Ajuntament i al Govern que impedeixin l’obertura de la sala de jocs, per motius de prevenció i protecció “dels nostres fills i filles, així com de tota la ciutadania”.

La plataforma explica que a la reunió del mes de març amb l’Ajuntament i la Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius ambdues administracions es varen mostrar receptives i es varen comprometre a estudiar conjuntament les opcions legals per impedir o dissuadir aquesta obertura.


“Alguna cosa està canviant i la pressió d’entitats com la nostra obté resultats” perquè s’ha constituït una taula d’entitats amb l’objectiu de posar damunt la taula la normativa que regula les sales de joc i proposar modificacions, explican des de la plataforma. A més, recentment el Govern ha anunciat que estan treballant per incrementar la distància de les sales de joc dels centres educatius i per restringir-ne la publicitat a l’espai públic.

El batle de Marratxí, Miquel Cabot, en nom de l’equip de govern, dóna suport a les reivindicacions de la plataforma i fa feina amb el Govern per cercar alternatives legals. A més, l’Ajuntament farà una campanya informativa entre els veïnats, i sobretot entre els més joves, sobre els greus perills que pot suposar el joc.

La plataforma ‘Marratxí lliure de jocs d’apostes’ demana a les administracions que siguin proactives i posin en marxa iniciatives destinades a conscienciar i prevenir la població de les conseqüències del joc d’atzar. La plataforma convida a marratxiners i marratxineres a signar el manifest i a les entitats que encara no ho han fet mitjançant un correu a marratxilliuredejocdapostes@gmail.com. La plataforma també disposa de compte a Facebook, Twitter i Instagram.