Marratxí inaugura l’exposició ‘Infermeres. La força invisible d’una professió’

359

amb motiu del Dia Internacional de la Infermera

L’Ajuntament de Marratxí ha inaugurat aquest dijous l’exposició ‘Infermeres. La força invisible d’una professió’ al Centre de Salut Martí Serra. L’exposició, que s’ha inaugurat coincidint amb el Dia Internacional de la Infermera, és un recorregut textual i iconogràfic per la història de la infermeria balear, des del segle XIV a l’any 1977, i es podrà veure fins al 31 de maig.

El batle de Marratxí, Miquel Cabot, ha inaugurat l’exposició acompanyat pel  director gerent Atenció Primària, Miguel Caldentey; la presidenta del Col·legi Oficial d’Infermeria de les Balears (COIBA), María José Sastre; la subdirectora d’Infermeria del sector Migjorn, Cristina Alfaro; i la regidora de Sanitat de Marratxí, entre altres membres de l’equip de govern.

El batle de Marratxí, Miquel Cabot, ha assegurat durant la inauguració de l’exposició que “és de justícia reconèixer la feina de les infermeres i donar-les les gràcies per la tasca que fan per nosaltres i per la societat”, ja que és una figura “indispensable per a les nostres vides”.

La comissària de l’exposició és la Dra. Gloria Gallego Caminero, infermera, historiadora de la Infermeria, i Dra. en Humanitats i Ciències Socials que explica que els visitants podran veure “una sèrie de panells profusament il·lustrats amb obres d’art i fotografies que recullen cronològicament, a partir de 1311, les primeres referències documentades de l’activitat de tenir cura per part de religioses i voluntàries, identificant els primers hospitals o cases de malalts a Palma”.

Els visitants podran conèixer de prop com feien feina les primeres infermeres, les practicants i les llevadores, a més de repassar el procés de professionalització i de col·legiació obligatòria. “Els textos fan referència a la reunificació dels títols anteriors en el d’ATS, per finalitzar explicant que aquest títol, que es va donar coincidint amb el desenvolupament hospitalari del franquisme, va desaparèixer quan la Infermeria es va  incorporar a la Universitat i apareix la Diplomatura d’Infermeria el 1977”, detalla Gallego.

La regidora de Sanitat, Jero Sans, ha afirmat que l’objectiu de l’exposició, que s’inaugura el 12 de maig coincidint el Dia Internacional de la Infermera, és “donar visibilitat a les infermeres perquè són una peça clau de la sanitat, a més de posar en relleu la tasca que fan cada dia i, especialment, durant els darrers dos anys de pandèmia”.

Com a cloenda de l’exposició, el pròxim 31 de maig, la Dra. Gloria Gallego pronunciarà una conferència sobre ‘Infermeres. La força invisible d’una professió’  en el CIFP Son Llebre a partir de les 18 hores. Gallego es va doctorar amb la tesi ‘El Procés de professionalització sanitària i la transició demogràfica a Mallorca, on va investigar el paper de les infermeres (Germanes de la Caritat) en el descens de la mortalitat infantil a l’Illa. També va investigar durant un any a Toronto sobre la història de les infermeres de les Brigades Internacionals que van participar en la Guerra Civil.

Exposició itinerant

Aquesta exposició, de caràcter itinerant, es va fer per primera vegada el 2018 a Palma. I aquest dijous també s’inaugura de forma simultània a l’Hospital Clínic de Barcelona amb els panells actualitzats al context català. Una exposició que compta amb la participació dels Col·legis d’Infermeria i les universitats públiques catalanes i que es presenta a les quatre capitals.