“L’evolució del ciclisme femení és imparable”

388

Mavi Garcia (Palma, 1984) està vivint el millor any de la seva carrera. Enguany ha quedat tercera en el Giro d’Itàlia, la seva millor classificació en una carrera gran, i el millor resultat d’una ciclista espanyola en quinze anys. Aquesta temporada també s’ha proclamat doblement campiona d’Espanya, en contrarellotge i en ruta, en la prova disputada a Mallorca. I fa uns dies ha acabat desena en el Tour de França on a la darrera etapa es va dur el premi a la combativitat.

Mavi Garcia, que va viure a Marratxí durant dos anys, està travessant pel seu millor moment de forma en tota la seva carrera. Als 38 anys és una de les millors ciclistes del món, tot i que ella confessa que ho viu “amb els peus en el terra”. La mallorquina disfruta d’un moment molt dolç. Ho viu amb serenitat, però amb la satisfacció d’haver obtingut la recompensa a molts anys de feina.

La carrera de Mavi García és atípica. Va començar corrent duatlons i fins  a l’any 2015 no es va dedicar al ciclisme en ruta. Només set anys després ha quedat tercera en el Giro. Fins a l’any 2016 que va demanar una excedència, Mavi Garcia va compaginar durant dotze anys la pràctica de l’esport i la seva feina a una empresa que comercialitzava maquinària d’hostaleria.  

Mavi, que va quedar tercera al Giro per darrere de Marta Cavalli i la guanyadora Annemiek van Vleuten, ha arribat a l’elit del ciclisme mundial després d’una carrera molt diferent de la de totes les seves rivals. Va fer una aturada en l’esport durant un temps, va compatibilitzar durant dotze anys la feina a una empresa  amb la pràctica esportiva i no va començar en el ciclisme en ruta fins als 32 anys. Un currículum peculiar que parla per si mateix d’una gran capacitat d’adaptació, de lluita i de sacrifici per arribar a competir amb les millors ciclistes del món.

Mavi viu amb passió la seva professió i gaudeix del gran moment que viu el ciclisme femení. Celebra l’augment dels patrocinadors, de la professionalització de les carreres, i l’increment de les retransmissions i del seguiment del gran públic. “No és una moda, és una repercussió real que crec que cada vegada enganxa més a la gent”. Assegura que l’evolució del ciclisme femení és “imparable” i que, com era previsible, la retransmissió de les carreres ha comportat un gran augment dels seguidors.

Mavi Garcia ha estat descansant i entrenant a Mallorca entre la finalització del Giro i el començament del Tour. De Mallorca destaca que l’encanta entrenar per la Serra de Tramuntana, com prova la gran quantitat d’imatges del seu compte d’Instagram. Menciona com a lloc especial la zona del Puig Major, i admet que Mallorca és “un paradís”.

Com estàs vivint aquesta temporada tan gloriosa per a tu, amb un doblet de campiona d’Espanya i tercera en el Giro?

L’estic vivint amb il·lusió i com sempre amb els peus en el terra. Amb la meva experiència de vida sé que tot puja i baixa i sempre m’agrada estar preparada per a tot, però estic molt contenta de veure que tot el treball que estic fent té recompensa.

Pots explicar-nos la teva rutina de treball durant la temporada per a arribar a aquesta part de l’any a un nivell tan alt?

La preparació la porta el meu entrenador, però una ha d’estar conscienciada del fet que no es pot deixar de treballar intensament en cap moment. També cal tenir clar on i quan són els objectius principals per a centrar-se més i cuidar tots els detalls.

La guanyadora del Giro té 39 anys i tu 38, com s’explica que molts esportistes no només allargueu la vostra carrera esportiva, sinó que arribeu al vostre millor nivell a aquestes edats?

Bé, en el meu cas no crec que sigui determinant perquè si hagués començat abans, pens que podria estar a aquest nivell, però amb uns anys menys, però sí que és veritat que molts esportistes amb un grau més de maduresa treuen el seu millor rendiment.

Què ha canviat en l’esport perquè aquest fenomen es produeixi en moltes disciplines com el tenis o futbol?

Jo diria que és l’evolució en tots els sentits que es veu reflectida també en l’esport. La lluita constant de molta gent està ajudant a aquest gran canvi que creix per moments i pens que no està defraudant.

I després del Tour quins plans tens?

La planificació està feta des de l’inici de la temporada, però hem de valorar com acab després d’aquest bloc perquè el cos ha de descansar una mica. La meva intenció és arribar bé al Mundial.

Què et sembla la Volta femenina, una mica més reduïda que el Tour i Gir?

La volta és diferent, ho han anat fent molt progressiu. Es va començar només amb una carrera d’un dia i a poc a poc estan afegint cada vegada més. No descart que també arribi a ser una volta llarga.

Com veus l’evolució del ciclisme femení, cada vegada amb més patrocinadors, retransmissions i seguiment?

Per descomptat! És una evolució que ja sembla imparable. No és una moda, és una repercussió real que crec que cada vegada enganxa més a la gent. Sempre havia dit que en el moment que comencessin a retransmetre les nostres carreres, seria qüestió de temps.

Hi ha carreres esportives lineals, però en el teu cas vas provar diversos esports, vas deixar de competir, vas tornar al ciclisme, i arribes al ciclisme en ruta fa set anys. Ara ets, probablement, la millor ciclista espanyola i una de les millors del món. Com expliques aquesta evolució personal i esportiva i aquesta capacitat d’arribar a l’elit després d’una aturada tan gran?

No et sabria dir exactament, però crec que hi ha una part de genètica en tot això perquè sempre se m’ha donat bé l’esport i crec que tinc una capacitat de suportar treball molt gran a l’hora de ser molt insistent i constant. Pens que en la meva evolució hi ha tants factors i persones que han influït que és una mescla de tot.

Vas estar treballant durant dotze anys, què feies exactament?

Estava treballant en Frima, una empresa dedicada a la venda de maquinària d’hostaleria, on vaig començar en el departament de comptabilitat i en ser  una empresa petita, vaig acabar encarregant-me de moltes coses portant tants anys allí.

Com veus el futur? Una vegada et retiris, has planejat què vols fer?

Tinc diverses coses en ment, però dependrà de com vagin sortint les coses. El que és clar és que el que faci sempre anirà lligat a l’esport perquè és el que em fa sentir bé.

Cada vegada hi ha més ciclistes i més cotxes. Creus que hi ha més conscienciació o anem a pitjor?

Pens que a Espanya cada vegada hi ha més conscienciació. Concretament a Mallorca els conductors en línies generals respecten bastant, però és veritat que en ple estiu quan hi ha tant de turisme, autocars de dalt per a baix en alguns ports i en estar tan massificat, té una mica més de perill.

Quin és el teu lloc favorit per a entrenar quan estàs a Mallorca?

Tinc varis, però el Puig Major i la zona sud-oest de l’illa que forma part de la Tramuntana que arriba fins a Andratx. Això és un paradís.