L’Ajuntament de Marratxí ha aprovat una moció per adherir-se al manifest de commemoració dels 500 anys de la Germania mallorquina (1521-2021) que se celebra el pròxim 7 de febrer. El Consistori es compromet a fer una lectura pública, adaptada a la situació de la COVID-19, del manifest de commemoració dels 500 anys de la Germania mallorquina dia 7 de febrer del 2021. L’Ajuntament també estudia dedicar un carrer o plaça “de la Germania de Mallorca”, als seus líders més destacats (Joan Crespí, Pau Casesnoves i Joanot Colom), als agermanats morts del propi municipi en defensa dels drets i de les llibertats o a les agermanades (sermonadores i pregonadores).

A més, l’Ajuntament de Marratxí es compromet a promoure conferències, xerrades, presentacions de llibres, taules rodones i tot tipus d’activitat cultural a l’entorn de la Germania de Mallorca, amb especial esment als aspectes relacionats amb la història del municipi (Batalla de Can Fornari o de Sa Marjal).

El pròxim 7 de febrer es compliran cinc-cents anys d’un dels episodis més rellevants en la història de Mallorca: la Germania, un aixecament que s’inicia el 7 de febrer del 1521 i acabà el 7 de març del 1523. Un dels principals objectius de l’aixecament agermanet era posar fre a la corrupció duta a terme per part de les oligarquies ciutadanes, una redistribució justa dels imposts i gaudir de llibertats polítiques i socials per als estaments més humils de la societat illenca.

Al llarg dels 25 mesos que durà la germania mallorquina es produïren desafeccions del bàndol agermanat, però molts altres, moriren en batalla com les de Son Fornari i Rafal Garcés. En poc temps, l’avanç de les tropes reials per l’illa va ser imparable i l’últim reducte agermanat, Ciutat, va ésser ocupada el 7 de març del 1523 d’acord a unes capitulacions que no serien respectades.
A més de les sentències a mort, també es confiscaren centenars de béns i s’imposaren multes econòmiques.

El Consistori considera que aprovar aquesta moció és d’estricta justícia per rememorar la Germania, no solament pel coratge que tingueren els nostres avantpassats en enfrontar-se a una administració corrupta i combatre una societat injusta, parcial i opressora, sinó perquè els valors que empararen aquesta lluita són ben vigents: democratitzar les estructures governamentals per tal que tots els ciutadans gaudeixin dels mateixos drets i oportunitats.