ELS PRESSUPOSTS DE 2019, ELS MÉS OBERTS I ELS MÉS PARTICIPATIUS

226

El batle, Joan Francesc Canyelles, el regidor d’Economia, Miquel Cabot, i el regidor de Participació Ciutadana, Antoni Mangiova, van presentar el 13 de març el nou model de participació per configurar els Pressupostos Participatius de 2019. Aquest nou model preveu, entre altres novetats, que la ciutadania pugui escollir el reglament dels pressupostos i fer ells mateixos les propostes que, un cop estudiada la seva viabilitat pels tècnics, es votaran. La quantitat destinada als pressupostos de 2019 es mantindrà en 200.000 euros.

Després de l’èxit de participació en la consulta dels pressupostos per 2018, la primera de la història de Marratxí i en la qual van prendre part un 5% dels veïns, l’equip de govern vol fer un pas endavant i obrir encara més el procés participatiu .

La primera fase del procés va consistir en la celebració de taules rodones, en què van participar, a més dels ciutadans assistents, diferents tècnics i autoritats d’altres municipis que ja han posat en marxa els seus pressupostos participatius amb models similars: el batle d’Artà, Manolo Galán, la directora del departament de Participació Ciutadana i Presidència de el Consell de Mallorca, Maria Amengual, o el president de l’Associació de Veïnats des Fortí de Palma, Salvador Maimó.

El regidor de Participació Ciutadana, Antoni Mangiova, assegura estar “molt satisfet de la primera fase del procés de pressupostos participatius de 2019. En aquesta fase, els veïns han escollit les normes de participació en el procés de pressupostos participatius i s’han recollit les propostes presentades al llarg del mes de maig, que superen les 40 “.

El procés de participació en els pressupostos està previst que conclogui a l’octubre o novembre, quan es votaran les propostes que sortiran de les diferents fases.

Per a més informació i seguiment del procés, es pot consultar: http://marratxi.es/pressuposts-participatius-2019/

FASES DEL PROCÉS

MARÇ 2018

FASE 1: L’Ajuntament informa. Taula rodona sobre diferents experiències de Pressupostos Participatius a Balears.

ABRIL 2018

FASE 2: Ajuda a construir les normes del procés participatiu. Assemblees populars per debatre aspectes relacionats amb les propostes.

MAIG 2018

FASE 3: Fes la teva proposta. L’Ajuntament rep al llarg de tot el mes les propostes enviades per la ciutadania.

JUNY-AGOST 2018

FASE 4: Anàlisi de propostes. Els tècnics municipals avaluaran cadascuna de les propostes i la seva viabilitat.

SETEMBRE 2018

FASE 5: Escull les 30 propostes finalista. En cas que hi hagi més de 30 propostes finalistes, s’hauran de seleccionar les 30 més interessants.

OCTUBRE 2018

FASE 6: Votació final. De les 30 propostes finalistes, votaràs aquelles propostes més interessants. Les més votades fins el pressupost màxim s’executaran.