ELS ALUMNES DE PRIMÀRIA PARTICIPEN EN UN PROJECTE DE FAMILIARITZACIÓ AMB EL MERCAT I EL PRODUCTE LOCAL

406

Cada dimecres de novembre al matí (amb l’excepció del dia 12, que la pluja ho va impedir), alumnes de Primària del CEIP Nova Cabana-Son Macià varen fer una visita al mercat setmanal de Sa Cabana, en una acció contemplada dins el programa ‘Comerç i Escola’, integrat a iComerç de l’Institut d’Innovació Empresarial (IDI). L’objectiu és apropar l’alumnat de Primària al teixit comercial del municipi i, en especial, als mercats.

Coordinada pel departament de Comerç, varen ser activitats escolars distintes a les habituals, entre altres coses perquè varen fer a l’exterior. A més de saber com s’articulen i funcionen els mercats, a les sessions de feina també es va conscienciar el jove alumnat respecte de la seva realitat més propera i, en aquest sentit, el siurell va esdevenir una peça de treball imprescindible.

Lluïsa Serra, de l’àrea de Comerç, s’encarrega d’explicar als nins i nines la feina que s’hi ha de fer. A continuació, la professora els pregunta: ‘Què és això?’ Amb una sola veu responen: ‘Un siureeeell’.

I de tot d’una comencen amb la tasca encarregada, pintar-los amb els colors que correspon. En ple procés de pintat, un dels nins pregunta, literalment:  ‘¿Alguien me pone verde?’; un altre nin, quan són les deu, pregunta: ‘Puc menjar? Tenc gana’.

Per als nins i nines de Primària, és una activitat distinta i emocionant. Així ho valora una de les seves tutores, Berta García. “És una experiència molt enriquidora per a l’escola i sobretot per als nins i nines que poques vegades han anat al mercat. Així es familiaritzen amb tot tipus de productes i sobretot amb el producte local. Ho viuen amb molta il·lusió, els agrada molt venir als mercats i també pintar els siurells”.

Acompanyament de l’equip de govern

El dia 19, una vegada que els nins i nines ja havien fet la visita a les parades del mercat i havien triat la seva fruita preferida per pintar-la, es varen personar al mercat de Sa Cabana el batle, Miquel Cabot; el primer tinent de batle, Joan Francesc Canyelles, la regidora de Comerç, Jero Sans; i la regidora d’Educació, Aina Amengual. Tots varen comprovar en primera persona la il·lusió del jove alumnat per la jornada especial que estaven vivint.

Cabot va subratllar que “per a l’Ajuntament és sempre positiu dotar de vida al nostre municipi, i què millor que a través dels infants? És important també que no només es faci escola dins les aules sinó també al carrer. És important que ja des de ben petits sàpiguen de la nostra identitat com a poble, i en aquest sentit és important que s’apropin als mercats i coneguin el comerç de proximitat i el producte local”.

Sans va afegir que “aquesta iniciativa s’emmarca en la col·laboració de la regidoria amb l’Institut d’Innovació Empresarial (IDI), que ha permès que ens integràssim en el programa ‘Comerç i Escola’. Gràcies a aquest programa, avui som aquí els nins i nines veuen el mercat, les seves parades i què s’hi ven. A més, també se’ls dona explica què és un siurell, i es possibilitat que cadascú el pinti amb els colors tradicionals”.

De la seva banda, Amengual va incidir en el fet que sortir fora de l’escola també permet als infants tenir “un aprenentatge significatiu, toquen els productes amb les pròpies mans i s’ho passen molt bé i aprenen. De fet, pintar els siurells és una activitat prou atractiva”.