Cal Secretari Vell, un hotel amb encant

114

Cal Secretari Vell va obrir les portes el 2016 després de tres anys de reforma i d’adaptació de l’espai per passar d’habitatge particular a hotel. El nom de l’hotel prové de l’antic nom de la casa. “Al poble es coneixia des de feia molts de temps amb aquest nom, ja que durant la segona meitat del segle XIX, va ser la casa de Francesc Barrera Noceras, qui ocupà el càrrec secretari municipal durant molts d’anys, i vàrem pensar que conservar el nom era una manera de connectar amb la comunitat, respectar-la, honorar la seva història i la seva identitat”, explica Mercè Bonet, una de les dues propietàries de l’establiment.

Cal Secretari Vell és un negoci familiar gestionat per dues generacions conjuntament que començaren alhora. Les impulsores del projecte van ser Catalina Binimelis i Mercè Bonet, nora i sogra. Mercè gestiona i coordina el negoci. “Venim d’altres sectors, però durant els anys de la reforma vàrem aprofitar per formar-nos en la gestió d’un establiment d’aquest tipus”.

Les propietàries de Cal Secretari Vell desitgen que els hostes “se sentin com a casa, però no com a ca seva, sinó com a casa d’uns bons amfitrions o a la casa on els agradaria viure. El secret està a donar el confort d’una casa, sense perdre l’essència del servei d’un hotel i no interferir mai en la seva tranquil·litat. Oferir el benestar, afegint el plus del servei que un no té a casa. Podríem dir que el nostre servei estrella és aquest equilibri que hem trobat entre el confort que oferim i l’atenció màxima al detall, sense envair la intimitat del client”, apunta Mercè Bonet.

Els clients de Cal Secretari Vell són molt variats, tot i que la majoria són parelles joves estrangeres. També venen famílies i petits grups d’amics. “Aquesta diversitat ho fa més interessant. Sempre és gent que cerca estar tranquil i que dona importància a l’entorn”.

L’hotel obre vuit mesos a l’any, d’abril a novembre. Hi fan feina sis persones. Dues dedicades a la recepció, dues a les tasques de neteja, una al manteniment i la jardineria i, finalment, qui s’encarrega de les compres i gestió general.

A més del servei principal d’allotjament, a Cal Secretari Vell també ofereixen alguns serveis pel públic local com l’opció de venir a berenar o a prendre un brunch a la terrassa, de gaudir d’una jornada de desconnexió amb l’accés de dia, que inclou el brunch, un massatge i relaxar-se a la piscina d’aigua salada, o de venir a sopar a la fresca al restaurant Sa Terrassa del Secretari els caps de setmana.

Les propietàries de Cal Secretari Vell sempre animen als seus hostes a visitar el municipi, principalment la ruta del fang per visitar les olleries i aprendre d’aquesta tradició artesana del municipi. “A més, intentem treballar amb proveïdors de productes locals i col·laboradors d’altres petites empreses properes. Sempre recomanam als nostres hostes els establiments locals, tant de restauració com qualsevol altre. Consideram que la col·laboració aporta benefici mutu”.

Cal Secretari Vell va obrir el 2016 amb un volum de feina molt inferior a l’actual. Durant la pandèmia va sofrir una etapa “crítica”. “Com tots sabem el sector turístic durant el 2020 es va veure molt afectat, nosaltres no vàrem arribar a obrir a causa de la incertesa de la situació. No es generaren ingressos, però si teníem moltes despeses, això provocà una situació molt complicada. Afortunadament, la temporada de 2021, tot i que va ser més curta de l’habitual, va ser molt bona”. A poc a poc, Cal Secretari Vell es va anar consolidant gràcies a les bones experiències i a les recomanacions dels seus clients.

Les propietàries de l’hotel reclamen a les administracions que adaptin les regulacions als diferents tipus d’establiments. “Hi ha molta oferta i diferents tipologies d’allotjaments, des dels grans hotels de la costa als més petits com nosaltres i pensam que moltes vegades no es contempla que les normatives i lleis no es poden d’aplicar de la mateixa manera a tots els tipus d’allotjaments. S’hauria d’especificar més i adaptar les normatives”, reclama Mercè Bonet.

L’hotel ha tengut un excel·lent any 2022, en consonància amb la resta del sector turístic illenc. “Des de la nostra obertura l’abril, podem dir que hem tengut ple pràcticament cada dia. Normalment, a les temporades anteriors tant a l’inici com al final es notava una baixada, però enguany hi ha hagut molta demanda”. La cara dolenta és que la inflació descontrolada en gairebé tots els productes i subministraments els ha penalitzat molt. “Ens hem vist obligats a reduir el marge de benefici per no apujar els preus de manera desorbitada”, conclou Mercè Bonet.

En pocs dies Cal Secretari Vell tancarà les portes per descansar després d’una temporada molt intensa. Ara toca desconnectar i posar a punt l’hotel per al pròxim mes d’abril quan reobri amb l’esperança de tenir un 2023 amb tants de clients com el 2022, però amb uns preus més moderats.