El Govern de les Illes Balears atorgarà ajudes directes de 1.500 euros mensuals durant gener, febrer i març per als negocis de restauració, activitats esportives o ensenyament i formació que hagin hagut de tancar per les darreres restriccions contra la pandemia, segons ha anunciat la presidenta del Govern, Francina Armengol. Aquesta ajuda forma part d’un pla de xoc de 103,5 milions per al primer trimestre de 2021. La presidenta ha fet aquest anunci després de reunir la Comissió de Seguiment de l’Pacte per a la Reactivació de les Balears.

Armengol també ha anunciat que s’ha acordat amb la Federació d’Entitats Locals (Felib) promoure una reducció a l’màxim de les taxes municipals per serveis que no s’han donat a causa de les restriccions, com les taxes d’escombraries o d’ocupació de la via pública. A finals de 2020, l’Ajuntament de Marratxí ja va eximir de la taxa d’ocupació a bars i restaurants durant tot 2021 per tal de mitigar els efectes econòmics del sector de la restauració.

Armengol també ha informat de la mobilització de 50 milions d’euros a través de la societat de garantia recíproca ISBA, amb un màxim de de 70.000 euros de crèdit. “Ningú es jugarà el seu patrimoni personal en aquest préstec”, ha assenyalat. El prèstec es farà amb interès “gairebé a tipus zero” i no caldrà començar a tornar-fins a gener de 2023.