“Ara més que mai cal teixir una xarxa de col·laboració local per a poder sortir d’aquesta crisi global més fortes que mai”

748

Enric Benito és el director de Tot Herba, empresa de cosmètica natural en Es Pont d’Inca que, amb l’inici de l’emergència sanitària, va readaptar tota la seva producció a la fabricació de locions hidroalcohólicas.

-Gairebé varen ser visionaris. Abans que es decretés l’estat d’alarma vostès ja havien començat amb la producció de locions hidroalcohólicas…
-Estàvem treballant amb normalitat fins a aquesta data. Evidentment no érem aliens a tot el que ocorria i quan vam veure que el coronavirus ja havia arribat a Itàlia de manera potent pensem què anàvem a fer. Una setmana abans que comencés el confinament, vam veure que comptàvem amb estoc d’envasos i que alcohol no ens faltava així que pensem que podríem elaborar aquest tipus de producte.

No és el clàssic gel hidroalcohólico…
-No, sempre el concebem més com una loció lleugera, més que com un gel dens. Quan vam saber totes les condicions sanitàries que s’havien de complir optem per la nostra fórmula especial. Cal tenir en compte que com som experts en productes cosmètics naturals, i que tenim un gran coneixement en la cura dermatològica i en els principis actius de les plantes, formulem una loció alcohòlica a 70 per cent i afegim una mica de glicerina perquè no ressequés tant. A més, li afegim tres olis essencials –clau, mejorana i oli de l’arbre del te- i això ho fa molt més agradable i menys perjudicial a la pell.

-I tot des d’una petita empresa de Marratxí…
-A l’ésser un laboratori petit, fer els canvis és més fàcil. També comptàvem amb molt d’estoc perquè en cap moment hem deixat de treballar ja que entre els nostres productes hi ha gels i sabons de mans i sempre hi ha demanda d’ells. Així que tot ha sortit rodó. Però cal no oblidar que portem molts anys en el mercat, que som un equip especialitzat i molt professional i que la clau que seguim aquí en el mercat és d’aquest equip. En l’actualitat som set persones entre laboratori i oficines.

Com és treballar des de Mallorca?
-És una bogeria treballar des d’una illa, amb tots els costos d’insularitat que això suposa. Però la nostra filosofia sempre ha estat la d’apostar pels productes d’aquí, som defensors del Quilòmetre Zero. Encara que resulti més car, comprem directament als productors de l’illa: l’ametlla, el romaní…

-Una pandèmia global que sembla troba la solució en el local…
-Sens dubte. És el moment de teixir i afermar aquesta xarxa col·laboració entre nosaltres, amb el local, per a sortir d’aquesta més forta. I crec que la crisi de la COVID-19 ho ha fet molt evident.

Se senten profetes a la seva terra?
-I qui ho és? És cert que ara si sentim molt més el suport de les institucions, i que sembla que hi ha un cert en interès a cuidar més a les pimes de l’illa. Però l’única cosa que demanem és que s’agiliti la burocràcia, que ens ho posin tot una mica més fàcil.

-Per si algú ho desconeix, Tot Herba va néixer en 1976 i és el somni del seu pare…
-El meu pare (Miguel Ángel Benito) era un apassionat de les plates des de petit. El seu era vocació i es va formar en la farmàcia de l’equip de Toni Gamundí. Amb tot el que va aprendre, va decidir obrir aquest laboratori. Ho van titllar de boig, perquè obrir una empresa de cosmètica natural a Mallorca era una cosa impensable. També la nostra forta aposta per la sostenibilitat i la cura i respecte al Medi Ambient era una cosa estranya en aquells temps.

Fins quan continuaran fabricant aquesta loció hidroalcohólica?
-No sabem què passarà en el futur, suposo que ho dirà el mercat i quan la demanda baixi, tornarem al nostre.