La Fira del Fang de 2021, que se celebrarà entre el 6 i el 14 de març, es realitzarà en compliment dels protocols de la Covid-19 per garantir la seguretat dels participants i dels assistents. La fira se celebrarà a Sant Marçal, al recinte firal ubicat a l’espai municipal conegut com ‘La Verònica’. Enguany el recinte serà més ample per donar cabuda al màxim número de ceramistes dins el compliment de les normes i els aforaments permesos. A més, s’establiran uns itineraris de circulació d’anada i tornada per tal de mantenir la distància social i per evitar aglomeracions dins el recinte.


Per tal de donar suport al sector ceràmic, que ha estat durament copejat per la pandèmia, l’Ajuntament de Marratxí ha iniciat els tràmits per eximir de pagar la taxa d’ocupació als ceramistes que participin en la trenta-setena Fira del Fang. Una exempció de taxes que haurà d’aprovar-se en el ple del pròxim mes de desembre.

El tema monogràfic de la Fira serà “Cuines del món amb ceràmica (II)”. El consistori ha decidit repetir la temàtica de l’any passat perquè l’anterior edició va estar condicionada pel Covid-19 i moltes activitats previstes no es van poder fer. L’Ajuntament es reserva la capacitat d’adaptar les normes, aforaments i protocols de la Fira del Fang a la situació de la pandèmia en el moment de la fira, al mes de març de 2021.


Premi Benet Mas


Enguany l’artista marratxiner Joan Oliver ha estat el guanyador del premi Benet Mas de Ceràmica amb el projecte “Artesania Contemporani Futur”, que rebrà durant la XXXVII Fira del Fang 2021. A més, el seu projecte expositiu s’ubicarà durant els dies de la Fira dins la porxada del Museu del Fang. Aquest guardó pretén potenciar i fomentar la creació, l’estudi, la investigació, la vessant artesana i artística en l’àmbit de la ceràmica, a més de promocionar el sector terrisser i el nom de Marratxí com a municipi ceramista.


El Premi Benet Mas té una dotació econòmica de 3.000 euros i, a més, el guanyador podrà realitzar una exposició de la seva obra en un dels centres d’exposicions municipals de Marratxí. Joan Oliver succeeix Ramon Canyelles, que va ser el guanyador de l’edició anterior. “Estic molt content perquè és una satisfacció tenir l’oportunitat de demostrar la teva valia allà on has nascut i amb un dels llenguatges amb el qual més he conviscut com és la ceràmica”.


L’artista marratxiner ha explicat que la seva obra “és una instal·lació amb columnes que representen el futur de la ceràmica on la base són els artesans que ja ens han obert aquest camí. No podríem parlar de ceràmica contemporània ni del seu futur sense els artesans que duen cents i cents anys fent feina. Allò que hem de fer és agafar el relleu i, amb ells, mirar cap al futur que té un horitzó molt gran i amb moltes possibilitats”, ha destacat el guardonat. El regidor de Cultura, Josep Ramis, s’ha mostrat satisfet de que hagi guanyat Joan Oliver, “un artista plàstic de Marratxí que des de fa molts d’anys toca la ceràmica, que la sent com a pròpia, però no tan sols la ceràmica perquè és un artista multidisciplinar i ha reunit en aquest projecte diferents disciplines com la pintura i l’escultura”. Ramis també ha subratllat el fet que l’obra guanyadora sigui un projecte escultòric col·laboratiu “on els ollers i les siurelleres del poble hi tenen un paper perquè està fet amb peces de ceràmica dels propis artesans”.


IX Concurs del Cartell de la Fira del Fang


El guanyador del IX concurs de creació del cartell de la Fira del Fang 2021 ha estat Javier Pajares. La seva proposta, que serà el cartell oficial de la Fira, representa una gran olla de fang que viatja pel món dins un globus, en la línia de la temàtica de la Fira sobre les cuines del món. “Com a madrileny, que porta tres anys vivint a Marratxí, sent molt d’orgull de formar part de la Fira del Fang i d’haver posat imatge al cartell de la fira”.


Pajares, que fa feina com a dissenyador gràfic, explica que es va posar molt content quan li varen comunicar que era el guanyador. “Vaig sentir una alegria superlativa per haver dissenyat la imatge del cartell oficial i per formar part de la Fira de Fang de Marratxí, el poble on visc”.