SANT MARÇAL 2019, LES FESTES MÉS MULTITUDINÀRIES I MÉS DIVERSES

171

Les Festes de Sant Marçal 2019 ja són història, una vegada que diumenge 30 de juny a la mitjanit el castell de focs artificial va posar fi a nou dies de celebració, iniciats el 21 de juny. El denominador comú de la gran majoria d’actes va ser la multitudinària participació.

Com a cada edició de les Festes, el pregó va ser un dels actes més esperats. En aquest cas, va correspondre a l’actriu marratxinera Agnès Llobet, a l’església de Sant Marçal. Llobet va fer un pregó singular, com si d’una representació teatral en forma de monòleg es tractàs.

També un any més la música va tornar a ser protagonista. D’una banda, amb una nova edició de Marrockxí, que enguany va tenir Anegats com a grup convidat, i diversos grups locals en el rotllo de Sant Marçal. D’altra banda, també hi va haver actuació, de Tomeu Penya a la XXVIII Trobada d’associacions de persones majors de Marratxí; i concert de Donallop. També va actuar Sober, en aquest cas dins del Concert Nit Jove i amb Orgull. Va ser coincidint amb la celebració del Dia Internacional LGTBI. I més música, amb el concert revetlla i unes 9.000 persones que varen seguir l’actuació de Xavi Sarrià.

Igual que l’any passat, en aquesta edició també hi va haver lectura d’un manifest LGTBI a càrrec de dues joves i es va organitzar la campanya ‘No i Punt. Marratxí, lliure d’agressions sexistes’. Paral·lelament, va funcionar durant les festes la campanya ‘No siguis ase’, per combatre el botellot i les conductes incíviques. És la primera vegada que es posa en marxa aquesta campanya una vegada aprovada que l’any passat es va aprovar l’ordenança municipal.

Entre els molts actes programats, va destacar com a novetat la celebració de la primera edició de Sant Marçal Petit. Va incloure contacontes, castells aquàtics i festa de l’escuma. El mateix dissabte, el correfoc (amb els Dimonis de Fang) va tornar a ser protagonista, malgrat les altes temperatures.

Finalment, diumenge 30 de juny les Festes de Sant Marçal varen viure el darrer dia de celebració amb actes de tota casta. Així, hi va haver plantada i ball de na Bet i en Marçal, els Gegants de Marratxí, acompanyats dels Caparrots i els xeremiers de Marratxí; missa en honor de Sant Marçal, patró de Marratxí i ball amb l’agrupació Es Raiguer. Ja el vespre, el teatre, amb la representació de l’obra 3 nits sense dormir, de la companyia Teatre Trui, i l’habitual i imprescindible castell de focs varen ser els actes encarregats de posar el fi de  festa.