La signatura del passat 5 d’agost entre el batle de Marratxí i la presidenta del Consell de Mallorca posa la primera pedra perquè el municipi compti amb un parc de bombers, que suposarà la reducció del temps de resposta de les emergències al nostre terme municipal. La firma també suposa que Marratxí acollirà la seu central dels Bombers de Mallorca i els seus vint-i-cinc treballadors.

La nova prefectura i parc dels Bombers de Mallorca estarà ubicada al carrer Celleters, 36, de Marratxí, a un solar de 4.420 metres quadrats del polígon industrial. El passat 5 d’agost el batle de Marratxí, Miquel Cabot i la presidenta del Consell de Mallorca varen firmar la cessió de terrenys. Una cessió que preveu que el parc de Bombers, ubicat a Marratxí, haurà d’estar operatiu en un termini màxim de cinc anys.

Aquesta firma és conseqüència de l’acord del Ple de l’Ajuntament, que el passat 26 de gener va acordar cedir al Consell de Mallorca els terrenys situats al polígon industrial de Marratxí. La destinació per al qual s’ha atorgat la cessió haurà de complir-se dins un termini de 5 anys des de l’endemà de la data de signatura del conveni.

Prefectura

En un primer moment s’hi instal·larà a Marrarxí la prefectura dels Bombers de Mallorca, que acollirà els serveis centrals i administratius del servei. Els vint-i-cinc treballadors que ara estan ubicats a la Llar de la Joventut, al carrer del General Riera, es traslladaran a la seu nova, on també s’ubicarà la sala de comunicacions dels Bombers. Posteriorment, s’ubicarà el nou parc de bombers amb una dotació dels Bombers de Mallorca.

La nova instal•lació dels Bombers de Mallorca tindrà una zona d’emmagatzematge, una reivindicació histórica del cos de bombers, per poder disposar de tot l’estoc de material. L’edifici nou també disposarà d’aules de formació i educatives. A la part exterior es construirà una zona de maniobres, una torre d’entrenament, un rocòdrom i un camp de pràctiques.

Temps de resposta

El batle de Marratxí, Miquel Cabot, assegura que aquesta cessió “redundarà de manera evident i molt positiva en benefici del terme municipal de Marratxí i dels seus habitants i perquè es reduirà el temps de resposta de les emergències dins el municipi”. A més, el Consistori podrà fer ús de les aules de formació de la nova prefectura dels Bombers de Mallorca.

La presidenta Cladera ha destacat que “aquest projecte forma part del compromís del Consell de Mallorca per actualitzar i millorar les infraestructures i l’equipament del cos dels Bombers de Mallorca, per poder oferir així el millor servei a la ciutadania de l’illa i garantir-ne la seguretat”. Cladera ha explicat que “s’ha iniciat la redacció del projecte de construcció de la que serà la seu central dels bombers i parc de bombers, i es desenvoluparà durant aquesta legislatura”.

El batle de Marratxí també ha subratllat que aquest acord “és una demostració més de la bona entesa i col•laboració que existeix entre l’Ajuntament de Marratxí i el Consell de Mallorca. Esteim agraïts al Consell que pensi en Marratxí per a dur aquesta nova seu per la prefectura d’emergències, i que a més poguem tenir un nou parc de bombers al municipi de Marratxí, que és un dels municipis grans que encara no tenia instal•lacions d’aquest tipus”.

Parcs existents

Actualment, els Bombers de Mallorca ja disposen de parc propi a Calvià, Sóller, Inca, Alcúdia, Llucmajor, Felanitx, Manacor i Artà. I l’any que ve començaran les obres del parc de Bombers de Santanyí i es renovarà totalmente el parc de Bombers de Manacor. El següent parc dels Bombers de Mallorca serà el de Marratxí.

Els Bombers de Mallorca compten actualmente amb vuit parcs que donen cobertura als 52 municipis de la part forana. Aquests parcs serveixen a una extensió total de 3.432 km² i una població de Uns 450.000 habitants durante l’hivern i Fins a 1.000.000 de persones a l’estiu, amb un temps mitjà de resposta aproximat de 15 minuts.

Tots ells parcs de Bombers de Mallorca compten amb garatge, gimnàs, taller, sala de comunicacions i habitatge. Els parcs de Calvià, Llucmajor, Inca i Manacor disposen també de torre de maniobres, com també tindrà el de Marratxí.

Seu central

Actualment, els Bombers de Mallorca tenen la seva seu central a l’Edifici de la Llar de Joventut del carrer General Riera de Palma. Aquest edifici alberga el cos tècnic i administratiu dels Bombers, així com la Central telefònica i el magatzem, tots sota les ordres de el Cap de Bombers, dependent de la Direcció General d’Emergències del Consell de Mallorca. Totes aquests serveis són els que constitueixen la Prefectura dels Bombers de Mallorca, que desprès d’un any de disseny i un altre de construcció, tindran la seva seu a Marratxí.

El cap de Servei dels Bombers de Mallorca, Pedro Ladaria, considera que la nova seu central dels Bombers de Mallorca a Marratxí “suposarà tenir una prefectura més ampla, amb espai suficient per tenir un espai administratiu, un aula de formació, i un magatzem, que ens fa molta falta”.

Ladaria també destaca que disposar de la prefectura a Marratxí, fora del cinturó de Palma, ens donarà més agilitat i ens permetrà arribar ràpidament als llocs per dirigir a nivell tècnic les emergències. “La nova prefectura tindrà una situació molt bona, sobretot gràcies al nou accés al polígon de Marratxí i ens permetrà una sortida ràpida cap a tots els punts cardinals de l’illa, i, en cas que incorporem un helicòpter, també tenim molt a prop l’aeròdrom de Son Bonet”.

Ladaria també remarca que el nou parc de Bombers, que constarà d’un caporal i tres bombers, permetrà tenir “un temps de resposta més acurat” per als marratxiners. Cada un dels vuit parcs que composen el Servei de Bombers està integrat per un sergent, un cap per cada torn, a més dels propis bombers conductors. En total 200 persones en servei per atendre les possibles emergències. A això s’afegeix la convocatòria d’una oposició per a 32 noves places de bombers, la major convocatòria dels últims 15 anys, que també servirà per crear una borsa per cobrir 40 noves places.

Bombers de Mallorca també ha renovat i actualitzat una part de la flota de vehicles i equipament, adquirint un nou vehicle de comandament avançat i ha iniciat un procés de modernització en la gestió de les emergències.