Marratxí, el municipi amb més dones policies

452

Fins al 1970 no hi havia dones dins del cos de policia, tan sols fa 53 anys que existeix la presència de la dona dins aquell entorn, una data que malauradament no està massa enfora. Marratxí, avui dia, és el municipi que més dones té al cos de la policia. Amb nou dones policia i tres d’elles oficials s’han convertit en un valor segur per a la seguretat dels ciutadans del municipi. 

La feina d’aquestes dones no només es limita a la vigilància i control de la seguretat de Marratxí, sinó que també s’encarreguen de l’administració de la policia. Tots els llocs de feina administratius de la policia local estan ocupats per dones.  

En relació amb els ciutadans, Malen Tugores, una de les oficials, explica que “estam en el 2023 i encara et trobes amb gent que es sorprèn de veure una dona policia, tant sigui per bo com per dolent”. També explica que una gran part de la població ja ho té molt normalitzat i que ho tracta amb indiferència, són una més del cos. 

L’assignació de tasques es reparteix per igual, siguis home o dona. Tugores explica que elles si han de detenir, detenen, i que normalment s’intenten fer parelles mixtes, per si es dona es cas d’escorcollar a una dona. Però si no fos possible la patrulla mixta, Tugores explica que poden anar dues dones juntes sense cap problema.  

Tugores ha explicat que hi ha hagut una evolució favorable també amb els companys, que avui dia les tracten com una més, tot i que assegura que això ha estat un procés d’adaptació i que en un principi va costar molt entre els homes. 

La figura de la dona com a policia també ha estat molt criticada perquè no solen tenir la mateixa força que els homes, i aquests arguments s’han anat demostrant que tot i que siguin certs, que una dona genèticament no tindrà la mateixa força que un home, hi ha altres recursos molt importants com és el diàleg. 

Tugores veu més una problemàtica amb què les dones no volen ser policies, troba que les dones no es veuen motivades en aquesta professió i la defineix com una feina ‘molt agradable’. En el cos de la Policia Local hi ha un tracte humà diferent dels altres cossos de seguretat, i això permet conèixer i tenir confiança amb gran part de la població.

A Marratxí és fàcil trobar un torn on hi hagi més dones que homes, i això no es veu a altres municipis. Tugores aconsella aquesta feina a totes les al·lotes joves que visita, i els explica que no tot es redueix en la força. 

La Policia Local regula les escoles, el trànsit que hi ha dins el municipi, ofereixen ajuda si hi ha un accident a la carretera, intervenen entre els veïnats, recullen denúncies de tota mena, vigilància d’ocupas, entre altres tasques. I per fer qualsevol d’aquests és totalment indiferent si ets home o dona.