Les associacions de Gent Gran de Marratxí han reprès les activitats a partir del mes de setembre. A mitjan juny varen començar a reobrir els locals associatius, però ho vàrem fer molt a poc a poc i amb molta por al coronavirus. Tot i estar vacunats i complir amb tots els protocols: mascareta, distància social, ventilació i neteja freqüent de mans, totes les associacions del municipi varen veure que la gent era reticent a juntar-se i a conviure en espais tancats. Els llargs mesos de pandèmia, des de març de 2020, havien provocat aïllament i por a contagiar-se, especialment en un col·lectiu vulnerable com són els majors de 65 anys.

A l’associació de Gent Gran del Pont d’Inca són uns 200 socis. Recentment han reprès les activitats i els horaris habituals, de dilluns a dissabte, de cinc a vuit de l’horabaixa. Després de 19 mesos, aquest mes d’octubre han recuperat de nou les activitats setmanals de classes de gimnàsia, Chi Kun o el ball en línia. “Estan molt contents amb la reobertura perquè hi havia moltes ganes de tornar a la normalitat i de fer activitats”, conta Antònia Petro, presidenta de l’associació de Gent Gran d’Es Pont d’Inca des de fa dos anys.

Antònia no va perdre el contacte amb els companys de l’associació durant la pandèmia. Els hi va visitar des del carrer, especialment a aquells que estaven tot sols. “Em vaig disfressar per les serenates i vaig anar a cantar a les seves finestres perquè s’entretenguessin i els hi enviava vídeos per riure i per mantenir el contacte”, explica.  

Tornen els viatges

Les associacions han recuperat les activitats i també les excursions i els viatges. El primer cap de setmana d’octubre un grup de 40 persones de l’associació d’Es Pont d’Inca van dos dies a un hotel del Port d’Alcúdia; també han fet excursions en barca des de Can Picafort fins a Formentor, a més d’una visita a conèixer la capella de Montesión. Unes excursions que demostren el dinamisme i les ganes de gaudir de la vida de la gent gran. Durant la fase més aguda de la pandèmia aquestes ganes havien estat amagades, però ara tornen amb força per tal de recuperar els moments de bauxa i esbarjo.

Catalina Bis, presidenta de l’Associació de Gent Gran del Pla de na Tesa, confirma que la reobertura dels locals de Gent Gran i la tornada dels associats ha estat molt a poc perquè a la gent li costava ajuntar-se i reunir-se de nou per por a contagiar-se

Desconfiança

“Hem anat superant aquesta por i tenim una mica més de confiança gràcies a la vacunació i al baix nivell de contagis. Això ens dóna més seguretat per fer una excursió i per reprendre les activitats com gimnàsia, aula de majors, ball en línia o Chi Kun”, explica Catalina Bis.

EL 9 d’octubre tenen prevista una excursió amb més de 50 persones per anar a dinar al restaurant Can Tronca, a Sant Joan. “Poquet a poquet ha anat venint la gent, se n’adonen que estam tots vacunats i que guardam les distàncies”.

Catalina Bis és presidenta de l’associació del Pla de na Tesa des de fa 14 anys anys. A més, és secretària de la Federació d’Associacions de Gent Gran de Marratxí. Conta que en total hi ha devers 2.300 socis de les associacions de Gent Gran de Marratxí però molts d’ells encara no han tornat als locals, bé per malalties o perquè encara no tenen confiança per ajuntar-se. Els que sí han tornat ho han fet amb vitalitat per recobrar el temps i per gaudir de les activitats socioculturals, de les excursions i de la bona companyia que el virus va impedir durant molt de mesos.