L’original joc de taula, creat pel docent del CEIP Ses Cases Noves, Toni Perelló, posa en valor la cultura balear a través de personatges i tradicions icòniques
Carmen Cañellas: “Incorporar ‘Aïllats’ a les nostres biblioteques i escoles és una oportunitat per acostar els joves a la riquesa cultural de les Illes Balears d’una manera lúdica”
L’Ajuntament de Marratxí ha adquirit exemplars del joc de taula educatiu ‘Aïllats’ per a les biblioteques i centres educatius del municipi, tant públics com concertats. Aquesta iniciativa, promoguda des de l’àrea de Cultura, pretén fomentar el coneixement i l’apreciació de la cultura balear a través d’una activitat lúdica i col·laborativa, enriquint el temps d’oci i aprenentatge dels joves de la localitat.
‘Aïllats’ és una creació del professor marratxiner Toni Perelló, docent al CEIP Ses Cases Noves, en col·laboració amb l’il·lustrador Robert Campillo i el dissenyador Xavier Vila. Inspirat en les tradicions, fauna i personatges mítics de les Illes Balears —com el ferreret mallorquí, el flaó eivissenc o el Myotragus balearicus—, el joc incorpora també figures il·lustres com Ramon Llull, que hi apareix representat en el rol d’un poderós mag. L’objectiu principal del joc és defensar l’ecosistema balear d’antagonistes com el dimoni Cucarell i Maria Enganxa, que, juntament amb els guiris, encarnen amenaces a la biodiversitat i patrimoni insular.
Segons el seu creador, Toni Perelló, ‘Aïllats’ “no és només una manera de divertir-nos, sinó també de compartir en família i entre amics el llegat cultural que fa úniques les nostres illes”. Perelló va agrair a l’Ajuntament el suport rebut, destacant que “estam molt contents de formar part de les biblioteques i escoles de Marratxí, on esperam que desperti l’interès per la cultura i la història balear”. Va afegir també que el suport de l’Ajuntament “ha estat un impuls que ha permès que el projecte tiràs endavant”.
Per la seva banda, Carmen Cañellas, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Marratxí, va emfatitzar la importància de disposar de recursos educatius com ‘Aïllats’ als espais d’aprenentatge del municipi. “Incorporar aquest joc és una oportunitat per acostar els nostres joves a la riquesa cultural de les Illes, motivant-los a conèixer-la i valorar-la. Aquesta iniciativa forma part del nostre compromís amb l’educació i la preservació de la nostra identitat”, va subratllar la regidora. Cañellas també va destacar l’entusiasme amb què es va impulsar l’adquisició d’aquests exemplars: “hem decidit adquirir aquests 40 exemplars per distribuir-los entre les biblioteques i centres d’educació primària del municipi, tant públics com concertats. Creiem en la importància d’oferir als alumnes de Marratxí una connexió directa amb la seva cultura i el seu entorn, especialment amb materials lúdics que potenciïn l’aprenentatge”.
Així mateix, el batle Jaume Llompart va valorar el talent local que el projecte representa, subratllant que “és motiu d’orgull donar suport i difondre creacions de veïns marratxiners que enriqueixen la nostra identitat. Ens sentim molt orgullosos d’haver aportat el nostre granet d’arena com a Ajuntament per a aquest joc”.
Amb la inclusió d’‘Aïllats’ als centres educatius i culturals de Marratxí, l’Ajuntament reafirma el seu compromís amb una educació que no només formi, sinó que també connecti els joves amb la seva herència cultural i natural. Aquesta iniciativa enriqueix l’aprenentatge als col·legis i fomenta activitats que celebren la identitat insular, reforçant així el vincle de les noves generacions amb les seves arrels i tradicions.