La XXXVIII Fira del Fang

591

La fira, que ja va cap al seu quaranta aniversari, s’ha convertit en la senya d’identitat del municipi amb la marca Ceràmica de Marratxí. Enguany, la Fira del Fang, ha mirat cap enrere, cap als seus inicis amb una Retrospectiva a la Fira. Hem recordat als seus pioners, els promotors d’una idea que ha acabat sent tot un èxit i que Marratxí ja no seria el mateix fora ella. 

Per realitzar el recorregut des de l’any 1984 fins a la d’enguany hem comptat amb moltes veus d’experiència. Com la de Joan Amengual, un dels millors ceramistes del municipi que va participar en la primera fira; Miquel Bosch, periodista natural de Pòrtol que ens va aportar nombroses anècdotes i imatges; Miquel Mut, un dels fotògrafs que més Fires del Fang ha viscut i fotografiat; Toni Vich, ceramista que va heretar el negoci familiar de La Taulera i Tolo Aguilar, també fotògraf durant molts d’anys de la Fira. 

Són moltes les anècdotes que es recopilen després de quasi quaranta anys, Bosch recordava que a la primera “hi havia una llarga cua de cotxes a la carretera per arribar a Ses Tres Germanes”. L’objectiu era donar a conèixer les olleries i la feina dels artesans marratxiners amb la seva eina imprescindible: el fang. 

L’èxit de la Fira del Fang any rere any ha ofert a l’artesania un paper rellevant en el seu suport de la revitalització econòmica. Aquest signe que tant ens identifica ha de continuar innovant i incorporant els nous atractius i les noves modes per demostrar que les olleries i els artesans de Marratxí poden treure l’atractiu més gran dels seus articles protegint i prestigiant una feina artesanal centenària que tanta alegria ens ha donat.