LA NOVA IMATGE DE LA PLAÇA DE LA REINA DE PALMA, AMB AIRES MARRATXINERS

201

Des de fa un any i mig, la plaça de la Reina de Palma presenta una nova imatge, com a resultes del vestiment amb rajoles que es va fer de la font i de la il·luminació amb llums LED. Sobre el projecte original de l’arquitecte municipal de Palma Federico Climent (mort prematurament el 2016) i que els anys vuitanta havia viscut a Pòrtol, el ceramista marratxiner Joan Pere Català Roig va ser l’encarregat de materialitzar l’obra.

Català Roig va començar a fer-hi feina a principis de l’any 2015. Li varen passar els plànols, en què es determinava l’estructura de la composició i el nombre, el tamany i el color de les rajoles. “Tenen forma romboidal, però no regular; els colors que figuraven en el projecte els vàrem canviar pel blau intens (per evocar la mar), el marró ocre i el blanc cru. També vaig fer proves per calcular amb exactitud el percentatge de reducció total de les peces, que en aquest cas s’acostava al 10%. Vaig crear uns motllos (primer de cartró-ploma i després de ferro) per fer fins a set tipus distints de rajoles, en total havien de ser 1.400. I, per la forma que tenen, havien d’encaixar mil·limètricament. La veritat és que a mi, que m’agraden les matemàtiques, me va encantar fer feina en aquest aquest projecte, basat en la precisió i el mètode.  Ja firmaria que cada any en pogués tenir un de similar entre mans”.

Joan Pere Català Roig va tenir tres mesos de feina intensa en l’elaboració de les rajoles, per a les quals va usar 2.500 quilos de fang, cuit a una temperatura d’entre 1.280 i 1.300 graus per vitrificar-les i tancar els porus de les peces, amb la qual cosa la humitat hi incideix en molt menor mesura que s’hi haguessin posat al forn als 1.000 graus, que sol ser l’habitual. Per fabricar totes les rajoles, Català va llogar el local Sa Teulera, de Toni Vich.

També els colors varen comportar tot un procés: del blanc, gris i daurat originals del projecte es va passar al blau, al marró-ocre i al blanc cru. “Vaig fer una gamma de fins a 100 tonalitats, colors que vaig compondre jo mateix amb mescla amb minerals i tres capes d’esmalt”, comenta.

Finalment, els operaris (amb les peces transportades acuradament des del taller i fins a la plaça de la Reina) les varen col·locar a principis de l’any passat. Una vegada instal·lada la referida il·luminació LED, es va fer la inauguració oficial, ara fa un any, amb el record a Federico Climent present en tot moment i la feina de Joan Pere Català que ja llueix per a la posteritat…