Inaugurada la XXVI Fira del Fang, amb ‘Cuines del món amb ceràmica’ com a temàtica principal

242

Aquest migdia s’ha celebrat a la Verònica de Sant Marçal la inauguració de la XXXVI Fira del Fang, que s’allargarà nou dies fins al diumenge dia 15 amb la participació d’una quarantena d’expositors, la majoria locals, però també arribats de Catalunya, Astúries, Madrid o Palència. La Fira Fang d’enguany serà una edició vinculada molt estretament al món de la cuina. De fet, la temàtica central elegida és: ‘Cuines del món amb ceràmica’, amb activitats que uneixen aquests dos àmbits programades per a tots els públics.

A l’acte inaugural, hi han assistit el president del Parlament de les Illes Balears, Vicenç Thomas, el conseller d’Educació i Universitat del Govern, Martí March; el conseller de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local del Consell de Mallorca, Jaume Alzamora, el president de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS), Javier de Juan. També hi varen ser per part del consistori el batle, Miquel Cabot; el tinent de batle, Joan Francesc Canyelles; la tinent de batle, Neus Serra; el regidor de Cultura, Josep Ramis; la regidora de Comerç, Jero Sans; i la resta de membres de l’equip de govern i de la corporació.

A la presentació de la Fira, s’ha aprofitat per retre homenatge a dues figures cabdals de la ceràmica marratxinera com són Pilar Sastre, antiga directora de l’Escola de Ceràmica, i Pere Amengual, de l’olleria de Can Bernadí, que varen morir el desembre passat.

Cabot ha explicat que “des de la ‘Ajuntament feim feina per tal que sigui una fira viva, de la qual pugui gaudir tothom, des dels nins fins a les persones de més edat, i no només del fang sinó de tot allò que l’acompanya a la Fira. Intentam cada any incorporar elements nous, i aquests passen per la modernització, que pot conviure perfectament amb els elements tradicionals que hem vist tota la vida. En aquesta edició, a través del lligam entre gastronomia i fang”.

De la seva banda, Ramis ha subratllat que “des d’avui tenim nou dies per davant molt atractius per al públic i també per als expositors. El fet que n’hi hagi no només de Marratxí i d’altres bandes de Mallorca sinó també de procedents de diverses parts de la península ens ajuda a fer una fira amb un to diferent, a més que també li fan guanyar dosis de prestigi”.

Per a Sans, “la Fira del Fang és una cita importantíssima per a la dinamització del comerç i l’economia locals, a més que ens manté viu el sentiment d’identitat que tan important és en el nostre municipi”. A més, ha emplaçat tota la ciutadania a gaudir d’una nova edició de Fang Cuina, que enguany se celebra fins dia 26 de març amb la participació de 18 restaurants de diversos nuclis de Marratxí.

En el seu torn d’intervenció, el president del Parlament s’ha referit al fet que la Fira del Fang és ja “una fira del tot consolidada, al darrere de la qual hi ha la feina de moltes persones al llarg de tots aquests anys, entre altres les dues que han estat homenatjades”, en referència a Pilar Sastre i Pere Amengual.

La Fira té actes programats cada dia i fins a la seva clausura. N’hi ha de tots tipus i per a tots els públics: de cultura popular, musicals, de tallers i, sobretot, de cuina.

En aquest sentit, destaca la visita guiada a l’exposició ‘Cuines del món amb ceràmica’, a càrrec del ceramista Toni Vich, programada per dilluns, dia 9, a les 17.00 h. També la conferència del xef Miquel Calent programada per dijous dia 12, a les 17.30 h, titulada ‘Història de la cuina mallorquina’.

L’endemà, divendres 13, a les 19.30 h, tendrà lloc l’experiència gastronòmica ‘Gustatio Romana’. El dissabte 14 de març, a les 11.00 h, hi haurà un taller familiar sobre ‘pizzes de fang, a càrrec de Virgínia Massagué. Ja d’horabaixa,

a les 18.00 h, està previst un showcooking amb demostració de cuines del món amb ceràmica, a càrrec del xef Pedro Suau i la col·laboració de Toni Vich.

D’altra banda, el diumenge dia 15, a les 14.30 h, se celebrarà el Peccata Minuta Tajin Edition, una iniciativa de Chefs (in) que comptarà amb la participació dels reconeguts xefs Miquel Calent, Edu Martínez Gil, Pep Lluís Mayol i David Moreno.

El darrer dels actes programats en l’edició d’enguany serà el concert de Fi de Fira, a càrrec de la Banda Municipal de Marratxí.