Any rere any, la festa de Halloween pren més força i compta amb més participants a Marratxí, com es va veure als carrers plens de gent disfressada. El bon temps i la davallada de la incidència del coronavirus van permetre que molts de nuclis urbans celebrassin una festa que entusiasma als més petits i que de cada vegada suma més seguidors entre els adults.

Al Pla de na Tesa, Albert Font, membre de l’Associació de Veïnats Xaloc, fa deu anys que decora ca seva per Halloween. Primer va començar decorant el portal, amb la Covid es va veure obligat a decorar només el balcó de ca seva i enguany, amb la millora de la incidència del coronavirus, ha pogut ambientar el jardí, a on ha dissenyat un itinerari tètric ple de figures mòbils pel qual han passat devers 600 visitants que han gaudit d’un escenari de mort i terror. “Quina passada, que ben fet”, eren algunes de les reaccions dels visitants.

Una família amant de Halloween ha acabat convertint la seva afició en una atracció social que visiten cada any centenars de persones de Marratxí i dels pobles del voltant.

Enguany els visitants van fer fins a trenta-cinc minuts de cua per poder admirar la terrorífica casa familiar d’Albert, que ja s’ha convertit en una tradició marratxinera gràcies al boca a boca. “Els grups anaven entrant al porxe en grups de deu en deu. Tots amb mascareta i guardant la distància de seguretat”, conta Albert, a qui la pluja va impedir que el dissabte muntàs l’escenari exterior, però diumenge tot va estar enllestit per gaudir d’un recorregut de fantasia creat per Albert i la seva família. No van faltar les carabasses il·luminades ni figures mòbils d’esquelets que s’arrossegaven per terra o nines terrorífiques gronxant enmig del jardí.

Taller solidari

L’associació Boreal Es Figueral-Ca’n Farineta també va celebrar Hallloween amb un taller de figures amb rotllos de paper. Tots els doblers recaptats amb els tallers de Halloween es destinen a Enach associació, una ONG sense ànim de lucre que dóna suport a persones afectades per les ENACH (les malalties neurodegeneratives per acumulació cerebral de ferro). A més, aquesta associació també va programar la pel·lícula Coco de Disney Pixar al local d’Es Figueral.

Maria Àngels Verdera, membre de l’associació Boreal, ha destacat l’excel·lent participació de les dues activitats. En total varen participar 75 nins d’entre 3 i 12 anys dividits en dos torns. I ajudats per quatre monitors i dos voluntaris. “Tots els participants eren de Marratxí, però no tots d’Es Figueral. Hi havia també del Pont d’Inca i de Sa Cabana. Els nins varen fer figures de Frankestein, de moixos, de ratapinyades, de mòmies i de fantasmes”, explica Maria Angels, que està especialment satisfeta que la recaptació íntegra vagi destinada a l’associació Enach.

A Sa Cabaneta, Equip Vincles va fer dos tallers. El primer va ser un taller de rosaris de Tots Sants. I el segon va ser un taller de decoració de Halloween que van fer el passat 30 d’octubre. En total, els dos tallers, vàrem tenir uns 25 nins i nines d’entre 3 i 10 anys.

Fa no tant Halloween era una festa completament aliena a les nostres tradicions però com proven aquestes imatges de gairebé tot Marratxí, aquesta festa d’origen nord-americà ha arrelat amb força. Als nins els hi agrada disfressar-se de monstres, esperits i zombis i fer tota mena d’activitats que desperten la seva creativitat i la seva imaginació.