ELS VEÏNATS SELECCIONEN 5 DE LES 16 PROPOSTES FINALISTES DELS PRESSUPOSTS PARTICIPATIUS

89

Els pressuposts participatius 2019 ja han cobert totes les fases programades, amb l’elecció per part de la ciutadania de les propostes que trobava més atractives d’entre les 16 finalistes, amb un període final de votació de dues setmanes, que es va dur a terme entre el 4 i el 18 de novembre.

La iniciativa ja es va posar en marxa l’any passat per als pressuposts del 2018, i enguany, amb coordinació del departament de Participació Ciutadana, l’Ajuntament ha posat en marxa un nou model, que ha contemplat, com a novetats destacades, que la ciutadania hagi pogut escollir els reglaments i dissenyar les propostes per tal que els tècnics n’estudiassin la viabilitat i fossin, en conseqüència, integrades dins de les propostes finalistes. De fet, els veïnats han pogut participar en tots els moments del procés, ja fos sessions informatives, assemblees populars, fent propostes i, finalment, escollint i votant les propostes finalistes.

La primera fase del procés va consistir en la celebració (el mes de març) de taules rodones obertes al públic, en què varen participar tècnics i autoritats d’altres municipis amb experiència en pressuposts participatius. La segona fase va arribar a l’abril, amb la redacció de les normes del procés participatiu, determinades pels veïnats a través d’assemblees populars.

Ja el mes de maig, va arribar la tercera fase, la de presentació de les distintes propostes de la ciutadania. Varen superar les 40. Aquestes propostes varen ser objecte d’anàlisi per part dels tècnics municipals per determinar-ne la viabilitat entre juny i agost, en el que va ser la quarta fase.

El setembre, passat l’estiu, la ciutadania va escollir les propostes finalistes, que varen ser 16. Va ser la cinquena fase del procés. Finalment, la sisena i darrera va arribar amb la votació de la ciutadania d’aquestes propostes finalistes, cadascuna amb el seu pressupost estimatiu, per a un màxim de 200.000 en global.

I aquestes 16 han estat les propostes votades el novembre. Els resultats permetran dur a terme l’any que ve cinc de les 16 propostes finalistes. La participació en les votacions va ser de 1.761 persones (328 més que l’any passat). Els majors de 16 anys empadronats al municipi varen poder votar de manera telemàtica o bé presencialment a distints punts estratègics.  

Les cinc propostes més votades

La proposta més votada ha estat la de ‘Bus Jove’, amb 817 vots de suport.  Aquesta proposta permetrà que els joves disposin d’un transport que els durà a determinats llocs de l’illa on hi hagi programades activitats d’oci. El cost aproximat d’aquesta iniciativa és de 6.000 euros.

La segona proposta més votada (744 vots) ha estat la de Millores d’accessibilitat per a persones amb capacitats diverses, amb un cost d’uns 40.000 euros. Aquesta proposta millorarà l’accessibilitat, els desplaçaments i la seguretat de persones amb capacitats diverses, famílies amb cotxets i persones majors amb caminadors.

La tercera posició en el rànquing de propostes més votades ha estat la relativa a Adequació dels espais de joc del CEIP Gabriel Janer Manila, amb 619 vots i valorada amb un cost d’uns 5.000 euros.

La quarta ha estat la d’Ombra als parcs infantils del municipi (591 vots), valorada amb uns 100.000 euros.

La cinquena proposta és la relativa a la Creació del Bosc de la Memòria, amb 565 vots, que, valorada en uns 50.000 euros, consisteix a fer camins naturals en un lloc boscós com a punt de trobada i passeig, a més de ser un reconeixements a persones rellevants del municipi.