Els serveis municipals, adaptats a la situació de l’Estat d’Alarma

632

Com a conseqüència del decret d’estat d’alarma, en vigor des del dia 14 de març, l’Ajuntament ha vist modificat substancialment molts dels seus serveis a la ciutadania, que eviten, sempre que sigui possible, el contacte directe amb els veïnats. Malgrat tot, com no pot ser d’altra manera, hi ha serveis municipals que continuen ben actius en aquest període d’excepcionalitat històrica, no només a Marratxí sinó a bona part del planeta. 

Així, amb caràcter general, la major part dels serveis municipals amb atenció presencial a la ciutadania han quedat suspesos. L’atenció és telefònica, al número 971 78 81 00. Només en casos excepcionals es valorarà atenció presencial i sempre amb cita prèvia.

Per raons òbvies, continuen funcionant els SERVEIS SOCIALS. Amb l’excepció dels dos Centres de Dia (que romanen tancats), l’àrea ha reforçat el servei amb suport telefònic (971 79 42 79 i 650 041 041). Des del  departament, es dona suport a tota la gent gran o col·lectius de risc que puguin tenir dificultats de mobilitat per anar a comprar medicaments, aliments o qualsevol altre producte de primera necessitat per tal que ningú quedi desatès. 

Així, continuen operatius:

Servei d’Ajuda a Domicili (SAD): ajuda a la neteja personal, compra a domicili d’aliments i productes de farmàcia…

Servei de menjar a domicili: Aquest servei pot ser de mení complet (dinar i sopar) o únicament dinar. També va dirigit a la gent gran, amb discapacitat o necessitat econòmica. Els menús són equilibrats, personalitzats i variats. 

Servei de teleassistència: És un servei d’atenció domiciliària les 24 hores del dia. Funciona a través d’un microxip, que garanteix la seguretat i dona tranquil·litat i acompanyament a les persones que poden estar en situació de risc per factors d’edat, fragilitat, solitud o dependència i, a més, per detectar situacions d’emergència i donar-hi resposta immediata.

A l’àrea de SALUT, destaca la posada en marxa d’un nou servei de suport psicològic on-line per ajudar les persones amb ansietat o angoixa derivades del confinament. Funciona de dilluns a divendres al matí (de 9 a 14 h) a través de videoconferència que s’ha de sol·licitar amb cita prèvia a través de WhatsApp al número 667 41 04 71. D’altra banda, continuen oberts els dos centres mèdics de referència: Martí Serra (a Sa Cabana) i Muntanya (al polígon). A la resta d’unitats bàsiques de salut, en principi s’hi atén només a través de consulta telefònica. 

Tot i no ser municipals sinó de titularitat privada, a l’àmbit de salut, la ciutadania també ha de saber que les farmàcies del municipi continuen obertes, com a serveis essencials que són, amb els respectius torns rotatoris entre els distints establiments.

A l’àmbit de SEGURETAT, la Policia Local continua operativa, si bé amb la particularitat d’enfocar la feina al control i seguiment de les mesures inherents a l’estat d’alarma.

A l’àrea de MEDI AMBIENT, la recollida de fems es garanteix diàriament, encara que es recomana per solidaritat i responsabilitat només treure els residus. En canvi, roman tancada Sa Deixalleria.

Com a mesura nova i important, destaca el fet que cada dia de dilluns a divendres 15 operaris duen a terme tasques de desinfecció a entrades de carrers i places dels distints nuclis de Marratxí, així com també a l’entrada de punts d’eventual concentració de persones, com ara farmàcies o supermercats.

A l’àrea de COMERÇ, es continuen celebrant (mantenint les obligatòries mesures de prevenció, com la distància social) els mercats als distints nuclis del municipi. El que ha quedat suspès és el mercat dels diumenges en el polígon. 

A l’àmbit de CULTURA, si bé romanen tancades les biblioteques (com l’Escola de Ceràmica o l’Escola de Música, entre altres centres), cada dia a les 11 del matí s’ofereix pel canal You tube un contacontes. 

Des del departament de PARTICIPACIÓ CIUTADANA, es continua endavant amb el programa ‘Aprenem a les escoles’, sobre el funcionament de l’Ajuntament a l’alumnat de Primària de Marratxí. En comptes de visites físiques a la Casa de la Vila, es fan telemàticament.

Correus i Transport, operatius

Així mateix, hi ha altres serveis genèrics que continuen funcionant en ser considerats essencials. És el cas de Correus, que té obertes les dependències de dilluns a divendres de 09.30 a 12.30 h.

A l’àmbit del transport, encara que els desplaçaments s’han restringit als imprescindibles, els trens i busos segueixen amb una reducció de freqüències. El detall dels horaris dels busos de l’EMT, TIB i SFM es poden consultar a trensfm.com, tib.org i emtpalma.cat