Els contenidors intel·ligents de Marratxí entren en servei per tal de millorar l’eficiència de la recollida

864

L’Ajuntament de Marratxí ha instal·lat deu contenidors intel·ligents al municipi que serviran de prova pilot per tal de millorar l’eficiència de la recollida, augmentar la recollida selectiva i evitar les infraccions i les males pràctiques a l’hora de dipositar els residus.

Les dues àrees d’aportació de residus on s’instal·laran els contenidors intel·ligents seran al carrer Lliri, de Nova Cabana, i al carrer Major, de Pòrtol. Cadascuna d’aquestes àrees tendrà quatre contenidors (un per a cada tipus de residu) dotats amb un sensor que permetrà determinar en temps real paràmetres com ara el pes, el moviment, la temperatura i el volum intern i extern de residus, que generaran diferents informes.

Aquest projecte pioner a les Balears ha estat desenvolupat per l’empresa marratxinera Wireless DNA i coordinat des de l’àrea de Medi Ambient del Consistori. Els tècnics municipals seran els encarregats d’interpretar totes les dades enviades pels sensors dels contenidors intel·ligents i podran prendre decisions com recalcular les rutes per fer més eficient la gestió dels residus.

L’encreuament de dades permetrà conèixer el temps que transcorre entre que es fa el buidatge i s’omple de fems, si s’han abocat als voltants o si hi ha risc d’incendi. “Aquests contenidors intel·ligents ens permetran ser més eficients, augmentar la recollida selectiva i que els veïnats vegin una millora real als carrers del municipi”, apunta Cristina Alonso, regidora de Medi Ambient.

Segons WDNA, aquesta tecnologia permetrà optimitzar el servei de recollida, rutes i freqüència de la recollida dels residus amb la monitorització de la càrrega de pes dels contenidor. També serà possible reduir les males olors gràcies al control de la temperatura, la qual cosa pot evitar brots o plagues de rates i insectes, a més de combatre el vandalisme gràcies a les alertes de temperatura en cas que s’incendii o es robi un contenidor.

WDNA, empresa marratxinera creada al 2014 i amb oficines centrals al Parc Bit ofereix productes i serveis basats en solucions de R + D + I. Des de la seva creació s’ha especialitzat en el monitoratge, auditoria i optimització de xarxes, oferint solucions innovadores orientades a maximitzar el benefici dels clients. Està dividida en tres divisions de negoci relacionades amb les telecomunicacions, la meteorologia i l’Internet de les Coses. En els últims dos anys ha invertit més de 1.7 milions d’Euros en R + D i des 2016 compta amb oficina a Mèxic.