La cloenda de la Fira del Fang a causa del coronavirus i el tancament de tallers, botigues i mercadets ha posat al sector de la terrisseria i als artesans en una situació complicada. Afronten el futur amb incertesa.

“Em vaig quedar sense ànim per treballar. Mira que sempre anhelava tenir més temps per crear, per dissenyar, però la declaració de pandèmia i l’estat d’alarma em va deixar en xoc, suposo que com a tots “. A Coloma Canyelles, de Ca Madò Bet des Siurells, encara li costa parlar sobre la situació viscuda en aquests últims mesos i no té respostes per al futur més immediat. “Setmanes després seguim igual. L’economia no s’ha activat i, francament, aquest any serà molt complicat “. Tomeu Amengual, de l’empresa de ceràmica artesana de Can Vent, va molt més enllà i augura un “panorama desolador” per al sector. L’absència de fires i mercats en els propers mesos i el desconeixement sobre si hi haurà turisme i en quines condicions, accentuen encara més la sensació d’impotència.

La 36 edició de la Fira del Fang es va haver de cancel·lar per primera vegada en la seva història. Aquest fet va provocat que artesans com Esperança Amengual, del taller de l’Abelló, veiés com els seus encàrrecs quedaven als llimbs. “És cert que he pogut fer els encàrrecs antics amb més temps i dedicació, però no és consol. Vaig haver de tancar la botiga perquè no teníem ingressos “, subratlla. Segons l’opinió d’Amengual, la tasca artesana no està valorada com tocaria, per això, la seva visió és molt més negativa. “El nostre sector està ferit de mort. Seria ideal poder viure del que ens agrada i d’aquest treball artesanal, però això no serà possible “, afegeix.

Des de Can Vent insisteixen que no tot està perdut i que potser, a finals d’any, comencin a veure algun moviment. “Nosaltres estam oberts i desitjam que venguin clients; ens queda l’esperança “.

Maria Amengual, de la Siurelleria i Gerreria Can Bernadí Nou ha aprofitat el confinament per seguir treballant les seves peces, tot i que ha estat més per entreteniment que per feina. “Afortunadament, jo estic sola al taller i no he hagut de fer un ERTO. Ara hem començat a obrir, però més per impuls que per demanda”, confessa. En la mateixa línia s’expressa Margalida Serra, de Fang Nostro. “Estic començant a recuperar algunes comandes, però poca cosa. S’ha de tenir en compte que treballo molt amb hotels i botigues que venen als turistes i si ara no obren idò poc podem fer “. Això sí, avança que continuarà amb el negoci endavant perquè es conforma amb poc i l’artesania és una professió que li encanta.

CREATIVITAT EN TEMPS DE PANDÈMIA

Adaptar-se a aquesta nova normalitat és ara la clau. Pendents de conèixer com serà la reobertura d’establiments hotelers, botigues de souvenirs o la celebració de fires i mercats, sorgeixen idees de tot tipus per afrontar les pròximes setmanes. Una de les propostes és Amb els mans, on participa Coloma Canyelles. Es tracta d’un cicle de tallers per celebrar el que es fa amb les mans i donar suport als que mantenen viva la cultura i les tradicions de l’illa. Una iniciativa privada que es desenvoluparà a finals de juny i principis de juliol, però amb clara vocació d’ajudar als sectors més necessitats.

“El que faré serà obrir les portes de ca meva a Sa Cabaneta”, explica. Així, les persones interessades visitaran el seu taller centenari on, després d’una petita introducció sobre els siurells i la ceràmica a Marratxí, elaboraran les famoses figures en fang. “Les blanquejarem i mentre s’assequen, visitarem el Museu del Fang de Marratxí per a realitzar una visita guiada. Quan acabi la visita, tornarem al taller i pintarem el siurell, que ens endurem a casa”.