Els bancs centenaris de l’església d’Es Pont d’Inca tornen al seu lloc original després de la seva restauració

245

La iniciativa d’ARCA ha dut el mestre artesà de Marratxí Raúl Fullana a restaurar dos bancs que es trobaven molt deteriorats

L’Ajuntament de Marratxí els ha tornat a l’església i ha posat una placa per honorar el constructor original i el restaurador

Els bancs centenaris de l’església d’Es Pont d’Inca tornen al seu lloc original després de la seva restauració per part d’ARCA, amb col·laboració de l’Ajuntament de Marratxí.

Gràcies al treball altruista de Raúl Fullana, mestre artesà fuster i veí de la localitat, els bancs han tornat a lluir un nou aspecte, tot i no poder recuperar el seu estat original. Fullana ha explicat que “els bancs estaven en un estat de gran deteriorament, amb algunes parts trencades i destinats a ser rebutjats. Presentaven importants mancances constructives. El nivell de construcció que tenien és molt difícil de trobar actualment”.

Carmen Cañellas, regidora de Cultura, s’ha mostrat satisfeta amb la intervenció: “Estem molt contents d’haver tornat els bancs allà on havien d’estar, que era a l’església. Ja els havien restaurat amb ARCA quan vàrem entrar a l’equip de govern i estaven a l’Escola Vella del Pont d’Inca. Perquè no es fessin malbé els hem cedit a l’església, i ara es troben davant la capella. Com Ajuntament hem col·laborat en la placa i el manteniment dels bancs”.

El sacerdot Yosbel Lazo, actual rector de l’Església de Sant Alonso, ha destacat el valor històric d’aquest mobiliari i la importància per a la comunitat d’Es Pont d’Inca.”Aquests bancs pertanyen al patrimoni històric i l’herència de Marratxí i veient que hi havia un interès per part dels veïns i ARCA per rescatar-los, he sol·licitat que es tornin la parròquia”.

La restitució al seu lloc original s’ha fet en el marc de les festes de Santa Catalina Tomàs, patrona del poble, i la cerimònia de col·locació de la placa per part de l’Ajuntament va comptar amb la presència de la bis-neta del constructor original. Segons Lazo, el poble ho ha rebut amb molt d’interès: “Per a molts de feligresos ha estat una alegria la tornada dels bancs a l’església. Hem de protegir el patrimoni del poble, perquè és un llegat a les futures generacions”.

Segons va explicar en el seu moment l’associació conservacionista responsable del rescat, “tot i que no ha estat possible restaurar-los completament al seu estat i mida originals a causa de la considerable destrossa que van patir, s’ha aconseguit recuperar la seva essència, salvant així aquests elements patrimonials carregats de vivències i memòria històrica”, segons varen explicar a un comunicat.

Els bancs van ser encarregats a Bartomeu Salvà Beltrán, fuster conegut com “s’inquero”, a la primera meitat del segle XX, en plena postguerra. Aquests bancs, d’estil clàssic per a l’època, estaven originalment compostos per dos cossos de seients units per un peu central separador i dos peus de tancament als laterals. Aquesta estructura no sols els atorgava una funcionalitat duradora, sinó que també reflectia l’artesania i el disseny característics del període en què van ser creats.

El periple d’aquests bancs ha conclòs feliçment gràcies al treball conjunt d’ARCA, el fuster Raúl Fullana i l’Ajuntament de Marratxí, i han tornat al lloc que mai no hagueren d’abandonar, Església de Sant Alonso Rodríguez d’Es Pont d’Inca.