El Tribunal Suprem ha anul·lat el toc de queda i la limitació de les reunions socials a Balears per considerar que no són proporcionals tenint en compte la situació epidemiològica en el territori. El Suprem ha considerat que no és procedent autoritzar aquestes mesures basant-se únicament en principis de prudència, entenent que no queden prou justificades les restriccions acordades pel Consell de Govern.

La resolució de l’TS és d’aplicació immediata un cop notificada, el que implica que a partir d’aquesta nit ja no regeixi el toc de queda a la Comunitat.El Suprem tomba la limitació a la circulació en horari nocturn entre les 00.00 i les 6.00 hores i la limitació a un màxim de sis persones en reunions familiars en espais interiors i de vuit en espais oberts. Ratifica la resta de mesures: la limitació d’aforament en llocs de culte o els controls d’entrada a la Comunitat.

Aquestes mesures tenien una vigència prevista entre el 23 de maig i el 6 de juny; Balears tenia previst aixecar des de la propera nit entre dissabte i diumenge el toc de queda, i es mantenien límits a les reunions socials, encara que més amplis -10 persones màxim en interior i 15 a exterior-.

“Quan s’està en presència de restriccions tan severes i generalitzades com la prohibició de sortir de l’propi domicili durant determinades hores del dia o de reunir-se amb més de sis persones, la justificació passa per acreditar que aquestes mesures són indispensables per salvaguardar la salut pública. no n’hi ha prou meres consideracions de conveniència, prudència o precaució “, adverteixen els magistrats.

La Sala conclou que les mesures aprovades pel Govern “no superen el judici de proporcionalitat”, ja que ni aquest ni la interlocutòria de l’TSJIB han justificat que resultessin “indispensables a la llum de la epidemiològica existent llavors al territori autonòmic”.