El Govern demana que les mesures de protecció social per l’estat d’alarma s’allarguin a les Illes, com a mínim, fins a l’estiu

177

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, ha informat que l’executiu autonòmic està preparant un ‘pla de reinici’ per “tornar a la normalitat econòmica a les Illes al més aviat possible”, després de l’estat d’alarma pel coronavirus, i ha indicat que s’estan estudiant els distints escenaris possibles després del confinament “des del punt de vista científic”.

Armengol ha explicat que ja han abordat la situació amb experts científics i que crearan grups de treball “específics” per estudiar diferents possibilitats de “desconfinament” a les Illes.

En aquest sentit, ha explicat que el Govern ha d’avaluar per exemple si seria recomanable que es reprengués primer el trànsit aeri i marítim, enfront a si seria possible un desconfinament progressiu intern, o si Balears podria sortir de l’aïllament cas que superàs abans la crisi que altres territoris.

Armengol ha subratllat que encara és prest per pronunciar-se al respecte, però ha incidit que traslladaran a l’Estat la solució més beneficiosa per a la Comunitat, ja que les competències són estatals. En aquest punt, la presidenta ha recordat que el ministre de Tranports, José Luis Ábalos, “va ser molt sensible” a la petició de l’arxipèlag de tancar ports i aeroports.

Igualment, ha remarcat la necessitat d’aixecar l’aïllament de manera que no hi hagi rebrots de la malaltia, o “els menys possibles”.

D’altra banda, Armengol ha insistit en la reivindicació que les mesures de protecció social es perllonguin a les Illes més enllà de l’estat d’alarma, “com a mínim fins a l’estiu”.

La presidenta ha argumentat aquesta petició en el fet que la Comunitat és una regió amb una economia estacional, fortament vinculada al sector turístic. La temporada arrancava justament per Setmana Santa, aquest mes d’abril. “A les Illes no podem pressionar un botó i activar la indústria comença a caminar de tot d’una”, ha significat.

Armengol ha anticipat que la situació econòmica de les Illes serà molt més complicada que a altres territoris per aquesta circumstància, raó per la qual necessita allargar la protecció, “per tal que els ERTOs no es converteixin en EROs” i hi hagi “situacions molt més dures”.

Armengol també ha reclamat que el Govern central “s’impliqui molt més en Balears, una Comunitat que sempre ha aportat molt”.