El Ple del Congrés ha aprovat aquest dimecres la cinquena pròrroga de l’estat d’alarma decretat pel Govern per la pandèmia del coronavirus, que portarà les restriccions fins a les zero hores el pròxim 7 de juny. Segons informa Europa Press, encara que ha aconseguit just la majoria absoluta, sumant 177 vots, aquesta nova ampliació ha trobat més oposició que mai perquè el PP s’ha passat al ‘bloc del No’, on ja estaven Vox i els independentistes d’ERC i Junts, entre altres.

L’Executiu va decretar l’estat d’alarma el passat 14 de març per a poder adoptar mesures extraordinàries contra el Covid-19 i amb aquesta ja són cinc les ocasions en les quals el Congrés ha avalat la proposta del Govern d’ampliar aquesta situació excepcional, encara que, això sí, cada vegada amb menys suports.

La primera pròrroga, la del 23 de març, no va tenir vots en contra, però a la segona, el 9 d’abril, ja es van oposar Vox i la CUP (54 vots). En l’el dia 22 d’aquest mes, el bloc del ‘No’ va arribar a 64 vots en sumar-se Junts, i en la següent també ERC i Foro Asturias es van passar al vot en contra, fins a completar 75 diputats.

En la votació d’aquest dimecres el ‘bloc del No’ ha marcat la seva cota més alta en sumar 162 vots, perquè s’ha sumat el PP, que fa quinze dies havia passat a l’abstenció, i Compromís, que fins ara venia secundant totes les pròrrogues.

Malgrat augmentar el nombre de diputats que se sumen al bloc del ‘no’ en aquesta nova ampliació de l’estat d’alarma, el decret de pròrroga ha tirat endavant perquè, a més del PSOE i Unides Podemos, també ha comptat amb el suport de Ciutadans, el PNB, Més País, CC, el PRC i Teruel Existeix, que junts aconsegueixen la majoria absoluta de la Cambra (177 vots).

S’han registrat també onze abstencions de Bildu, UPN, el Bloc Nacionalista Galego (BNG), Nova Canàries i el diputat de Soberanistes que forma part del grup d’ERC, Joan Josep Nuet.

Com ve ocorrent des de la declaració de l’estat d’alarma, majoria dels diputats han votat des de casa per a no haver de desplaçar-se a l’hemicicle. Així, 304 diputats s’han acollit al procediment de vot telemàtic.

La renovació de l’estat d’alarma s’ha aprovat segons les condicions que va proposar el Govern després del seu acord amb Ciutadans, ja que el Congrés havia rebutjat hores abans les propostes de modificació que havien presentat ERC, Cs, Més País, Compromís, el BNG i Foro Asturias.