Cors de plàstic, un gest per ajudar als nins amb paràlisi cerebral

1987

Taps solidaris és una iniciativa impulsada per l’àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Marratxí amb un doble objectiu. Per una banda, conscienciar de la importància del reciclatge i, per altra, té una vessant solidària, ja que les associacions sense ànim de lucre seran les beneficiàries dels doblers.

En poc temps, els veïnats han sintonitzat amb aquesta iniciativa, com prova que els dipòsits en forma de cor s’omplen ràpidament i s’estan buidant de dos a tres vegades per setmana. Un gest senzill repetit per centenars de persones durant molt de pics permet ser solidari a la vegada que es respectuós amb el medi ambient.

La recollida de tapons de plàstic s’ha convertit en un reciclatge social, va començar fa uns anys, llavors es pagava a 1.400 euros la tona. Ara elm preu que es paga ha davallat molt. Tot el material recollit es fa net, es tritura i posteriorment es ven a uns 400 euros la tona, un material que es dedica fonamentalment a fer joguines i envasos.

Els taps de plàstic estan fets de polietiletino d’alta densitat, un material de qualitat que pesa poc i molt demandat en el mercat. L’únic inconvenient és que la seva recollida és costosa, raó per la qual triomfen aquestes iniciatives ciutadanes.

Els dos cors solidaris de Marratxí s’han instal·lat a Es Figueral i a Ses Cases Noves. La seva recaptació anirà destinada a Arka Taps solidaris, una associació sense ànim de lucre que pretén ajudar a nins amb qualque tipus de paràlisi cerebral mitjançant la recollida de taps de plàstic per al seu posterior reciclatge. Aquesta associació va néixer per recaptar fons perquè els nins amb paràlisi cerebral poguessin accedir als tractaments i teràpies que contribueixen a millorar la seva qualitat de vida. Unes teràpies que són molt efectives per als nins amb paràlisi cerebral però que són molt costoses, raó per la qual se’ls va ocòrrer aquesta iniciativa. D’aquesta forma un gest senzill com guardar i dipositar els tapons a un dels dos cors solidaris de Marratxí acaba tenint un impacte positiu en la millora de la salut d’un nin amb paràlisi cerebral.

Ángela Fernández, presidenta d’Arka Tapones Solidarios, ha donat la benvinguda a la iniciativa municipal d’instal·lar els dos cors solidaris. “És una molt bona iniciativa, tant de bó altres ajuntaments de Mallorca fessin el mateix”. Fernández recorda que cal tenir en compte que, a més d’ajudar a nins amb paràlisi cerebral, s’està ajudant a reciclar, la qual cosa és “indispensable per tenir un futur”.

Arka, que va néixer fa 15 anys a Mallorca, també realitza mercadets, events i activitats per recaptars fons, a banda de la recollida de taps solidaris, que es fa als supermercats Eroski, a farmàcies, col·legis i altres establiments.

Arka està formada per quatre dones que tenen nins amb paràlisi cerebral. Es tracta d’Aba, de 14 anys; César, d’11 anys; Júlia, de 10 anys; i Noa, de 8 anys. Ells són els beneficiaris del petit gest de guardar un tapó i dipositar-lo a un contenidor de Marratxí. Els doblers recaptats permeten pagar tractaments com els dels fisioterapeutes i logopedes o els que ajuden a pagar cadires de rodes, pròtesis o caminadors. 

Arka va contactar amb l’Ajuntament per treure endavant aquesta iniciativa. Tot els doblers recaptats s’ingressen en un compte que empren els associats que tenen necessitats econòmiques.