L’Ajuntament de Marratxí trasllada a la Mesa del Pacte per la Sostenibilitat el seu rebuig a les sol·licituds per a la instal·lació de parcs fotovoltaics sense planificació

170

Segons l’escrit, “la instal·lació de parcs fotovoltaics sense una planificació adequada representa un risc significatiu per al medi ambient, la qualitat de vida dels residents i el desenvolupament urbà sostenible”

El ple ja va aprovar per unanimitat una moció de l’equip de govern en aquest sentit, però el Consistori vol arribar a totes les instàncies possibles

L’Ajuntament de Marratxí mostra una vegada més el seu rebuig a la manca de planificació de la construcció dels parcs fotovoltaics i ho formalitza comunicant a la Mesa del Pacte Social i Polític per la Sostenibilitat de les Illes Balears la sol·licitud d’establir una moratòria en la concessió de llicències per a la construcció de parcs fotovoltaics mentre “no es desenvolupi un pla de zonificació que contempli la distribució racional i sostenible dels parcs” a l’illa de Mallorca.

El consistori presenta un text que inclou la moció dels grups que formen l’equip de govern, PP i VOX, i que ja va ser aprovada per unanimitat en el ple del passat mes de juliol, amb l’objectiu d’arribar a totes les instàncies i institucions i per totes les vies. En aquest text s’insta “a l’administració competent a la creació d’una moratòria en l’expedició de llicències per a la instal·lació de parcs fotovoltaics de més de 5 Ha al municipi de Marratxí”. Així mateix, l’escrit sol·licita al Govern de les Illes Balears “desenvolupar un pla de zonificació”.

El tercer punt de la moció instava al Govern, per altre banda, a incloure tant la moratòria com la zonificació a la Mesa. Tot i així, segons el consistori, consideren adient “fer-los arribar la petició, i la mateixa moció, a través d’aquesta via”. 

L’escrit destaca que “en l’actualitat Marratxí, i tota l’illa de Mallorca, s’està veient col·lapsada per un al·luvió de sol·licituds per a la instal·lació de parcs fotovoltaics. Només en el terme municipal hi ha 12 sol·licituds, 12 projectes de parcs solars de grandíssimes dimensions, molts d’ells en sòl rústic protegit, i als voltants dels nuclis urbans, la qual cosa, en cas de concedir-se, canviaria radicalment el paisatge del municipi”.

Aquesta situació ha provocat que els col·lectius veïnals “s’hagin mobilitzat i mostrat el seu rebuig, que ha comptat amb el suport unànime de tots els grups que formen part de la corporació de l’Ajuntament de Marratxí”, conclou el text.

Segons la moció aprovada per unanimitat “la instal·lació de parcs fotovoltaics sense una planificació adequada representa un risc significatiu per al medi ambient, la qualitat de vida dels residents i el desenvolupament urbà sostenible. A més, la manca de planificació pot comprometre el desenvolupament urbà i de les infraestructures futures, afectant negativament la planificació territorial i la capacitat del municipi per créixer de forma ordenada i sostenible”.

A l’escrit aprovat el passat juliol també es va esmentar als veïns de Marratxí, que han manifestat “una forta oposició a la instal·lació d’aquests parcs fotovoltaics propers als seus habitatges”. Aquesta preocupació es deu a diversos factors: l’impacte visual significatiu que aquestes instal·lacions tenen sobre el paisatge i sobre els seus habitatges, o la devaluació potencial de les seves propietats a causa de la proximitat a grans infraestructures industrials que altera l’estètica de l’entorn”.

Mesa del Pacte Social i Polític per la Sostenibilitat 

El passat dimecres 22 de maig, el Govern de les Illes Balears, va constituir la Mesa del Pacte Social i Polític per la Sostenibilitat de les Illes Balears. Integrada per més d’un centenar de representants dels sectors econòmics, les universitats, les administracions locals, els partits polítics i les entitats de la societat civil, la seva constitució suposa obrir el procés de transició cap a la sostenibilitat econòmica, social i ambiental de les Illes Balears. 

Segons la Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB) es tracta d’un procés que aspira a respondre als reptes complexos que emanen del canvi climàtic i l’escassetat de recursos, entre d’altres. La plataforma pacteperlasostenibilitat.org està oberta a propostes, entre les quals es trobaran la de l’Ajuntament de Marratxí, que alimentarà la feina de dotze grups de treball per identificar i delimitar problemes amb l’objectiu de captar punts de vista de tots els municipis de les Illes.