Cata Coll és oficialment Filla Il·lustre del municipi de Marratxí

80

Centenars de persones han acudit a presenciar l’acte a la plaça de l’Ajuntament, on la jugadora ha firmat autògrafs

Cata Coll: “És un orgull, un honor i sobretot una gran responsabilitat rebre aquesta distinció, com també és un orgull i un honor dur el nom de Marratxí i de Pòrtol per tot el món”

Avui dimarts 25 de juny, la futbolista del F.C. Barcelona i de la Selecció Espanyola, Cata Coll, ha estat anomenada primera Filla Il·lustre de Marratxí.

L’acte, obert al públic, s’ha celebrat a les sis de l’horabaixa a la plaça de l’Ajuntament en el context del plenari municipal, que s’ha traslladat a l’exterior perquè tots els assistents puguin viure aquest moment especial i acompanyar Cata Coll i la seva família en el reconeixement. El plenari ha decidit per unanimitat aprovar el nomenament de la jugadora de Pòrtol. Coll ha rebut aquest reconeixement el mateix dia que han anunciat la llista per a la selecció dels Jocs Olímpics, pels que està convocada.

Centenars de persones, sobretot nins i nines, han mostrat el seu suport fent acte de presència. Allà, la campiona ha firmat autògrafs abans de rebre el reconeixement. A l’acte s’ha descobert un quadre en homenatge a l’esportista, de la pintora mallorquina Nuria Bosch, que romandrà exposat a la sala de plens del consistori. 

L’Ajuntament ha començat l’acte amb un vídeo homenatge a la jugadora, repassant els seus inicis i victòries, amb una petita entrevista a una olleria de Pòrtol com a escenari i ha lliurat una escultura dels seus guants amb motius de siurell, com els que utilitza la portera.

El batle, Jaume Llompart, ha rebut la jugadora i ha explicat tots els mèrits que ha assolit per tal de rebre la distinció de Filla Il·lustre de Marratxí, la primera en la història del municipi. Llompart ha lloat l’esperit de la jugadora en un moment que ha catalogat com a “històric” i s’ha dirigit directament a ella: “T’admiram. Ets un exemple a seguir i ens representes a tots i totes i als valors de l’esport. A més tot el que fas ho fas amb un sentiment d’orgull de ser Portolana”. Llompart ha destacat també la seva joventut. “Que amb només 23 anys ja siguis filla il·lustre per tots els mèrits que has aconseguit significa que tens un llarg recorregut per endavant i aniràs ampliant”. 

El públic assistent va esclatar en aplaudiments quan el batle va fer esment a què Cata Coll jurarà amb la selecció espanyola als Jocs Olímpics, “crec que hem d’estar molt orgullosos”. Llompart ha acabat el seu discurs fent referència al públic jove assistent: “gràcies per ser un referent per a tots aquests que estan aquí, el futur del nostre municipi”.

Cata Coll s’ha mostrat emocionada per ser reconeguda en el seu lloc de naixement. “Per jo és un orgull i un honor i sobretot una gran responsabilitat rebre aquesta distinció. Com també és un orgull i un honor dur el nom de Marratxí i, com no, de Pòrtol per tot el món. No sabeu el que significa per jo escoltar una notícia que es refereix a jo com la portera de Pòrtol, em recorda d’ón venc i d’on som. Gràcies per recordar-me, per donar-me ànims en els moments més difícils i gràcies per tots aquests moments viscuts.”, ha dit la jugadora en el seu discurs.

Coll també ha recordat els seus orígens, a Miquel Ramis, qui va conèixer als Campus d’Estiu de Sant Marçal, el seu primer entrenador de porters, Ernesto “Pinocho” Vargas, “que ja va treure aquesta vena competitiva que tenc ara” i el seu entrenador, Pablo Roca “qui m’ha format com a portera i ha cregut amb jo des del minut u i encara ho segueix fent”. La portera ha dedicat un missatge especial a Pedro Bibiloni, “Bibi”, el seu primer entrenador a l’Sporting Sant Marçal, a qui ha donat les gràcies “per ser un segon pare i ser el primer que va confiar en jo per posar-me davall els tres pals. Gràcies a tu soc aquí”.

La futbolista, que ha acudit acompanyada dels seus pares, padrins i la seva germana a l’acte, també els hi ha dedicat unes paraules: “Gràcies per tot, família, per vosaltres avui soc aquí, aconseguint somnis que mai m’hagués pogut imaginar. Continuaré fent feina dia a dia perquè vos pugueu sentir orgullosos d’aquesta marratxinera que vos dur sempre en el seu cor”.

Catalina Coll Lluch, coneguda com a Cata Coll, va néixer el 23 d’abril de 2001 a Pòrtol. Portera al F.C. Barcelona de la Primera Divisió Femenina d’Espanya també és internacional amb la selecció espanyola. 

Els seus inicis

Coll va començar a jugar a futbol als 6 anys a l’equip de Sant Marçal. Inicialment, va jugar com a central, però als 11 anys va decidir ser portera. Va jugar en equips masculins fins als 14 anys, quan es va unir a l’equip femení de l’Atlètic Marratxí. Els seus ídols d’infància inclouen Sandra Paños i Dudu Aouate.

U.D. Collerense

Als 15 anys, Cata va fitxar pel Collerense. Va jugar tres temporades a l’equip de Segona Divisió, sent clau en l’ascens a la Lliga Reto Iberdrola.

Sevilla F.C.

A l’estiu de 2019, després de fitxar pel F.C. Barcelona, va ser cedida al Sevilla F.C. per obtenir més minuts de joc. En la seva primera temporada a Primera Divisió, va jugar 16 partits abans que la competició se suspengués a causa de la pandèmia de COVID-19.

F.C. Barcelona

Va tornar al F.C. Barcelona el juliol de 2020. Tot i competir amb la consolidada portera Sandra Paños, Cata va destacar i va aconseguir la titularitat durant un període a causa d’una lesió de Paños. Va jugar partits importants, incloent-hi el seu debut a la Lliga de Campions.

Selecció Nacional

Cata ha estat una peça clau en diverses categories de la selecció espanyola. Va ser campiona d’Europa i del Món en categoria sub-17, campiona del Món sub-20, i va formar part de l’equip que va guanyar el Mundial absolut el 2023 a Austràlia i Nova Zelanda.