Crear’t, l’esdeveniment més multitudinari organitzat per Espai Jove, tindrà una segona edició  l’any que ve gràcies a l’èxit de públic, amb 3.000 visitants, de la mostra celebrada passat 23 d’octubre al parc de la Mediterrània. Es tracta d’un projecte cultural i artístic nascut per a promocionar els artistes de Marratxí mitjançant tallers musicals, literaris, pictòrics, de ball i de dansa. L’objectiu és donar a conèixer als més joves i a la població en general les seves produccions i projectes artístics a la vegada que es fomenta l’estima per la cultura artística pròpia.

L’àrea de Joventut es va embarcar en aquest nou projecte que va batejar com Crear’t i que va obrir les seves portes des de les sis de l’horabaixa fins a les 23 hores al parc de la Mediterrània. L’entrada a la mostra era lliure i els visitants van trobar diferents àrees com Espai Urban, Espai Arts Escèniques, Espai Micro Obert, Espai Música Escenari Principal, Espai Arts Visuals, Espai Mercadet i Espai Gastronòmic.

Maribel Cayuelas, dinamitzadora d’Espai Jove i una de les organitzadores de Crear’t, conta que estan “molt satisfets” per la resposta de la gent i destaca que alguns esdeveniments com el circ o Urban es van omplir. “Els artistes i artesans van quedar molt contents de participar-hi perquè va ser un gran esdeveniment amb molta de gent després de molts de mesos de tancaments i d’actes amb aforaments reduïts”. Per posar en context el renaixement que ha suposat Crear’t, Cayuelas destaca que els membres de la batucada van actuar davant públic per primera vegada en dos anys.

Pròxima edició

La regidora de Joventut, Irene García, conta que “la festa de l’art marratxiner va començar a les sis de l’horabaixa amb la visita de nombroses famílies que van disfrutar d’activitats com el circ, els concerts i van passejar per les paradetes dels artesans. Ja cap a les nou del vespre el públic va ser més juvenil i l’afluència als concerts va ser màxima al final de la nit”.  La regidora de Joventut explica que ha estat “molt satisfactòria la gran quantitat de gent que va acostar-se per conèixer els artistes i els artesans de Marratxí. De fet, ja tenim idees per preparar-ne la següent edició”.

A Espai Urban hi havia poesia improvisada a càrrec de ‘Sultán H’, demostració de grafitis per part de ‘Trossort i Pablejas’, el DJ ‘Mas Vibes’, a més de grups de dancehall, trap o popping. A l’Espai Arts Escèniques va actuar Little Show, amb malabars, equilibris i llançament de ganivets, a més de la participació de Cuca de Llum, Andy Cirque, el Col·lectiu Corda Fluixa o Intacta, amb dansa contemporània.

Mar Palmer, coreògrafa i ballarina de dancehall, considera que Crear’t va ser un encontre “molt positiu” perquè feia “molta falta” la unió cultural i els espais on els joves puguin expressar-se i, a més, de forma gratuïta. Palmer valora també la mescla d’espais, disciplines i ambients a l’aire lliure que hi havia en Crear’t i insisteix que “la gent jove necessita aquests tipus d’esdeveniments”.

A l’Espai Micro Obert varen comptar amb la intervenció d’Aina Caparrós. I a l’Espai Música Escenari Principal va actuar Nahla Music, Slow Savage, Cabot, Rumba Katxai, Toni Servera i Kalemba. Mentre que a l’Espai Arts Visuals gaudiren de Luka Goyarrola, Exposició Highline i Leo Mapping.

I a l’Espai Mercadet els grans protagonistes van ser els joves artesans. Al parc de la Mediterrània també es va habilitar un Espai Gastronòmic a disposició de tots els visitants.

Balanç positiu

Crear’t és un projecte de l’Àrea de Joventut que es desenvolupa al llarg de tot l’any amb l’objectiu de promocionar artistes del municipi, per tal de donar a conèixer als més joves i la població en general les seves produccions i projectes artístics. I la Mostra d’Art Jove ha estat la primera gran activitat del projecte.

“El balanç de Crear’t és molt positiu tant per part dels artistes participants com per la resposta del públic. Els artistes de les diferents disciplines varen respondre amb molt d’interès a la proposta de participar i es van implicar molt per oferir al públic unes molt bones actuacions”, explica Dolores Maya, tècnica de Joventut.

“Vàrem tenir molt de públic a tots els escenaris. Destacaria l’escenari d’arts escèniques amb actuacions de circ i dansa contemporània que van reunir a públic de totes les edats i famílies amb infants. Així mateix, l’escenari d’arts urbanes va tenir molt èxit de públic”, apunta Dolores Maya.

Els organitzadors de Crear’t ja fan feina en l’edició de l’any que ve per perfeccionar una mostra que ha sorprès inclús els organitzadors per la bona disposició dels participants i per la resposta multitudinària del públic. Una prova de que la gent té ganes de recuperar els grans esdeveniments, sempre que la pandèmia ho permeti, i que els joves necessiten espais per expressar-se i on es pugui gaudir de l’art i de la cultura de forma gratuïta.