Coanegra es consolida gràcies al producte local i de qualitat

353

La seva filosofia es condensa al seu lema: ‘menjar sa a un preu just’. “Significa respecte al medi ambient, salari just per als pagesos i preu just per als consumidors. Som una cooperativa sense ànim de lucre. Hi ha un sector de la població, potser encara minoritari, que comparteix aquests valors, i ho demostra cada dia amb els seus hàbits de consum”, explica Xisco Mengod, president de Coanegra.

Els fundadors de Coanegra asseguren que els seus principis reflectits en els seus productes els distingeixen de la competència: “el que nosaltres produïm en els nostres horts és ecològic certificat i el que no tenim capacitat de produir, sempre que sigui possible, que sigui producte local procedent de petites explotacions agrícoles”. I posen com a exemple que cada dijous ofereixen una varietat diferent de pa ecològic.

El nom de Coanegra, en referència al torrent de Coanegra, prové què els fundadors eren de Marratxí, Palma i Santa Maria, els tres municipis per on discorre el torrent. La cooperativa ja ha recuperat un hort a Son Barca, Santa Maria, de més de tres hectàrees. Un lloc on s’han dedicat al cultiu d’hortalissa de temporada i enguany han fet una sembra de fruiters, que encara no han començat a donar fruit. A més, s’han ajuntat amb altres pagesos que es troben en procés de certificació ecològica dels seus horts.

Coanegra produeix hortalissa ecològica certificada i la resta de producte fresc és gairebé sempre de Mallorca, procedent de producció tradicional. A la botiga també ofereixen fruita i altres productes frescs ecològics i el producte elaborat és majoritàriament ecològic .

En els darrers anys, i especialment després de la pandèmia, hi ha hagut un increment de consumidors que cerca productes de proximitat i productes ecològics. “Pens que cada vegada hi ha més gent que, si pot, tria producte local. Sobretot quan l’ha provat i comprova la diferència de gust i de propietats”. El perfil dels clients és variat, però hi ha dos grups molt importants, parelles joves amb fills petits i gent major.

Suport institucional

Coanegra reclama a les administracions que vagin més enllà de les campanyes de màrqueting i que passin del paper als fets. “Malgrat moltes campanyes institucionals de publicitat, s’hauria de reforçar més la producció i el comerç local amb mesures efectives i ajudes directes”.

Xisco Mengod subratlla que, a més dels evidents beneficis per a la salut que suposa el consum de productes ecològics i de recuperar el camp mallorquí i diversificar el sistema productiu, “el petit comerç crea unes relacions de veïnatge i de trobada social que cap gran superfície  pot oferir. Crec que és molt important per a la cohesió social d’un poble”.

Actualment, a la botiga de Coanegra a Es Figueral, situada a l’avinguda Prínceps d’Espanya, fan feina dues persones. L’horari és de dilluns a dissabte de 10 a 14 hores,  i els dijous  de 10 a 18 h.

Coanegra va viure moments molt complicats durant la pandèmia, especialment durant el confinament i les canviants restriccions socials posteriors. Van fer molts de canvis d’horaris, de forma de fer les comandes, etc. Però lamenten que en passar el pitjor de la pandèmia els consumidors van tornar a els antics costums.

Actius i tecnològics

Coanegra explota al màxim les noves tecnologies i aplicacions per tal de donar facilitats als consumidors i de potenciar el negoci de la cooperativa. “Volem fer arribar el projecte de Coanegra al màxim de persones per aquest motiu estam presents a Twitter, Facebook i Instagram. A més, per a fer comandes online, es pot fer servir la botiga online (botiga.coanegra.com) o també es poden fer comandes per whatsapp en el número 672 20 48 67”.

A més de recuperar horts, de vendre productes ecològics i de reivindicar la riquesa del camp mallorquí, Coanegra també fa un caramull d’activitats com jornades de portes obertes a l’hort, tallers de cuina amb productes locals, jornada d’intercanvi de productes de segona mà, Dia de la Dona, Espai gratuït d’intercanvi de llibres, Dia del Llibre, etc.