Taula de Coordinació i Prevenció contra la Violència Masclista

569

La Taula de Coordinació contra la Violència Masclista és el recurs més sòlid del municipi, ja que compta amb totes les instàncies implicades en la lluita, la presideix la regidora d’Igualtat Aina Amengual i representants de l’IBdona, Consell de Mallorca i Delegació de Govern, està formada per tècnics i tècniques de l’Ajuntament de Marratxí (Serveis Socials, Igualtat, Cultura, Joventut, Policia Local i Participació Ciutadana, a més de Guàrdia Civil, professionals dels centres de salut, dels centres educatius dels IES i les entitats del tercer sector (Creu Roja, Cáritas, Casal Solidari).

Marratxí també disposa d’un grup de dones víctimes de violència masclista, on treballen diverses temàtiques i viuen de manera individual les violències estructurals que pateixen. Aquest grup es reuneix cada quinze dies a l’Espai Jove de Pòrtol. El gestiona la sociòloga i experta en conflictes, Catalina Nebot, que assegura que “el fet de compartir aquestes vivències lleva ansietat, genera empatia global i les allibera d’aquesta càrrega”.

Aquesta i moltes altres activitats fan de Marratxí un referent per a la lluita contra la violència cap a la dona i la violència estructural. La Taula enguany ha organitzat nombroses activitats amb la intenció de conscienciar a la societat, a més, que ha estat un any de reactivació després de la pandèmia. 

Activitats

Les activitats programades al llarg de l’any es trien a les comissions de prevenció, que hi participen tots els agents relacionats amb la causa. Enguany hi ha hagudes tres i d’aquestes han sorgit accions com la de l’11 de febrer, Dia Internacional de la Dona i la Nina En La Ciència a Marratxí, on es varen fer pòsters per donar visibilitat a les dones científiques del municipi. 

Infermeres, professores de matemàtiques, investigadores, químiques, metgesses i enginyeres varen donar un missatge de suport i fortalesa destacant el paper de la dona dins aquesta àrea. “Les dones sempre han contribuït a fer avançar la ciència, però moltes vegades hem estat amagades darrere un segon pla, ara és el nostre moment, ara és hora que les dones facem ciència en primer pla”, contava Maria Magdalena Garcías, becària al grup de recerca d’Integritat i inestabilitat del Genoma (UIB). 

És una manera d’animar a les dones i nines a lluitar pel que volen i per ressaltar la figura femenina dins el món de la ciència. Cristina Reolid assegurava que “la ciència no té límits. Investiga, raona i descobreix”. 

Com aquesta, moltes més accions durant l’any amb l’objectiu de reivindicar i de prendre consciència de la situació. El 8 de març es va celebrar una jornada plena de concerts, activitats i tallers i l’adhesió a la Campanya No i Punt del Consell de Mallorca. 

Enguany la participació dels centres educatius ha estat màxima: han fet l’acció conjunta ‘Fer Renou’, on el dia 25 de cada mes els joves es manifesten condemnant la violència masclista. “Remarcaria la implicació dels docents dels centres educatius de Marratxí, eina de transmissió importantíssima per a la prevenció d’aquestes violències en les futures generacions” assegura Catalina Serra, tècnica que dirigeix la Taula. 

Vista al futur

A finals d’octubre es va celebrar la quarta Taula, ja preparant les accions de 2023. L’avantatge principal de comptar amb la Taula de Coordinació és el treball en equip que es fa, sobretot dels diferents agents que treballen per la mateixa causa. “Millorar en la nostra eficiència i eficàcia gràcies a la coordinació, als acords i evitant la duplicitat de les accions i tasques”, afirma Aina Amengual, regidora d’Igualtat. 

Per l’any que ve s’espera continuar avançant i aprovar un pla transversal municipal d’igualtat d’oportunitats i drets de la dona, a més del pla d’igualtat entre homes i dones de Marratxí. La idea és intentar treure el màxim profit a la Taula, ja que és multidisciplinària i la suma d’esforços també enriqueix cada acció que s’organitza. 

“La taula de coordinació contra les violències masclistes és una mostra de què és necessari tenir aquesta visió de lluita conjunta contra aquesta xacra de la nostra societat per tal de poder arribar a assolir la seva erradicació. No podem quedar al marge”, conclou Amengual.