La unitat de Policia de barri de Marratxí es va crear fa més de vint anys. Actualment, està formada per sis policies i un oficial. Són cinc homes i dues dones. Fan feina de dilluns a diumenge en matí i horabaixa. Els sis agents es reparteixen les tres zones en què està dividit Marratxí:
-Pòrtol, Sa Cabaneta, Es Figueral i Es Caülls
-Des del polígon fins al Pla de na Tesa, Cas Capità i Pont d’Inca Vell
-Urbanitzacions i carrer Cabana
La característica fonamental del policia de barri és que és una figura propera al ciutadà. Són els agents que veim regulant les entrades i sortides dels centres escolars, els que vigilen els mercats setmanals o els agents que trobem en els parcs infantils i juvenils en els horaris de més afluència.
Una de les seves missions és la prevenció d’actes delictius i d’infraccions administratives mitjançant la seva presència a la zona assignada. El policia de barri passa gran part de la seva jornada patrullant a peu i també en moto per tal d’obtenir la informació necessària. Entre les seves tasques està fer contactes amb els veïns, comerciants i associacions per conèixer a fons les zones assignades.
“El policia de barri és un policia de proximitat, d’atenció al ciutadà. Basta veure que el seu uniforme no és tan agressiu com el d’un policia d’intervenció, no duu armilla ni tampoc calçons d’intervenció”, explica Malén Tugores, oficial de Policia Local de Marratxí.
“És important que et coneguin. Molts d’ells donen el seu nom per tenir una relació més propera, així et conten com si fossis un amic i gràcies a la confiança s’aconsegueix bona informació”, apunta Tugores.
Intervenció primerenca
Aquesta proximitat del policia de barri fa que molts dels problemes se solucionin en un estat inicial. “T’informen abans que els problemes es facin més grossos i això evita complicacions, conta Tugores.
Els ciutadans es comuniquen amb el policia de barri per múltiples vies: cara a cara quan els aturen pel carrer, per telèfon, per correu electrònic o, la més freqüent, l’aplicació Línea Verde.
Malén Tugores ressalta la proximitat del policia de barri perquè “apropa l’Ajuntament al ciutadà, fa d’enllaç. No només posa multes ni reprimeix, també informa i assessora els ciutadans i els encamina en les seves demandes”.
El policia de barri contacta directament amb les persones que han formulat queixes o peticions. “Rebem un feedback positiu per l’atenció que prestam”.
Tugores subratlla que la part negativa del policia de barri és que “va tot sol i moltes vegades en moto i això pot ser un problema si hi ha una brega o qualque problema perquè estàs limitat i has de demanar suport”.
Anticipació
La tasca d’anticipació i ser els ulls del consistori a la seva àrea fa que el policia de barri detecti els problemes abans que ningú. Per exemple, a l’hora de descobrir deficiències o perills a la via pública. “Ho veu primer i avisa tot d’una sobre un clot, un fanal en mal estat i això fa que s’arregli sense causar problemes ni danys a ningú”.
El gran coneixement de les persones i de les particularitats del barri fa que el policia de barri sigui el més adient per fer seguiments de vigilància perquè sap els horaris, les zones i es coneix els grups i persones de cada barri, ja que passen tota la jornada a la zona, llevat de quan han de fer qualque informe.
L’oficial Tugores creu que un increment de policies de barri faria que els nuclis a vigilar fossin més reduïts. Per exemple un policia de barri només per Pòrtol i Sa Cabaneta i un altre per Es Figueral i Es Caülls. “Això donaria més força als policies, perquè amb nuclis tan grans has d’estar poc temps a cada nucli”.
Als ciutadans Tugores els demanaria que “no vegin la figura del policia com una figura repressiva que et pot posar una multa, sinó que tenim una labor assistencial i informativa i donam suport a la gent”.