Mateu Ramis: “El fet de treballar en un ambient molt internacional te fa veure moltes coses amb una altra perspectiva”

928

La crisi del 2008 va afectar molt al sector aeronàutic, on Mateu Ramis (44 anys, tècnic en manteniment d’aeronaus) treballava. Així que va decidir llançar-se a l’aventura de cercar feina a l’estranger. Des de Ginebra, on resideix des de llavors, ha viscut tot un confinament allunyat dels seus. “Quatre mesos sense veure als meus es va fer molt dur”.

-Per què vares elegir aquest destí?

A finals de 2008 i principis de 2009, la crisi econòmica va afectar moltíssim al meu sector (l’aeronàutic) i moltes companyies aèries històriques arrelades a Mallorca varen fer fallida. Una d’elles, la companyia on jo treballava. En vistes del panorama desolador que se presentava, vaig decidir començar a cercar feina a l’estranger, a diferents països fins que una empresa Suïssa (SR Technics) amb una base important a Ginebra me va contractar. 

-Quina és la principal diferència respecte a la vida que duies a Mallorca?

Diria que la principal diferència és que a Ginebra, la meva vida està molt centrada en la feina. Les jornades laborals són un poc més llargues que les que feia a Mallorca, i això te limita un poc per tenir una vida més social o ocupar-te en altres coses. Molts negocis tanquen més prest que a Mallorca, i això també te condiciona bastant.

-Què és allò que més trobes a faltar del que tenies a Marratxí?

Moltes coses. A part de poder passar més temps amb la meva parella (ella està a Mallorca), la meva família i els amics, el que més trobo a faltar és la nostra gastronomia.  Poder gaudir de coses que saps que només podràs tastar quan ets allà.

-Què és el millor i el pitjor de viure fora de casa?

El pitjor de viure fora de casa és sense dubte, el fet d’estar lluny dels teus. Això fa que en moltes ocasions no puguis esser allà en moments importants. És una sensació que no m’agrada gens. Per altra banda, el millor de viure fora de casa, en el meu cas, és el fet de treballar en un ambient molt internacional, amb gent que ve de països molt diferents d’arreu del món, poder parlar en diferents llengües. Aquest fet enriqueix moltíssim, i te fa veure moltes coses amb una altra perspectiva. La pandèmia del coronavirus l´he viscuda lluny de casa. Des de l’inici dels confinaments fins que varen començar a obrir fronteres entre els països europeus, van passar gaire bé quatre mesos durant els quals no vaig poder anar a Mallorca en cap moment. Es va fer molt llarg tant per mi com per la meva parella, però sabent que era necessari.

-Tens idea de tornar a viure a Mallorca? En quin termini?

A curt o mig termini, no veig en quin moment podria tornar a viure a Mallorca. La crisi sanitària per la pandèmia que vivim, no fa altra cosa que agreujar encara més la situació social i econòmica actuals, per tant dubto molt que pugui tornar a fer feina i viure a Mallorca aviat. Desitjo que la situació millori el més aviat possible, per tothom.