Laura Jaume va obrir el seu estudi de fotografia professional situat al camí de N’Olesa de Sa Cabaneta el 2008, al costat del bar La Unión que regenten els seus pares. “Em van proposar agafar l’estudi d’un fotògraf que es retirava, però finalment la cosa es va complicar, però com que ja estava engrescada vaig decidir muntar-m’ho pel meu compte”.
Laura explica que ha aconseguit viure de la seva passió “amb molta ajuda dels meus pares i el meu company, i també gràcies a fotògrafs establerts que em van ajudar i aconsellar”.
Els clients, conta Laura, la cerquen no només per tenir un record d’un moment especial, també volen un bon servei. “Avui dia tothom pot fer fotos que documentin un moment, per això crec que el tracte als clients pren molta importància. Fer sentir bé a la persona que tens davant l’objectiu t’ajuda no només a què la foto sigui millor, sinó també a què surtin de la sessió amb la sensació d’haver viscut una bona experiència”, afirma.
La fotografia comercial suposa una bona part de la feina dels estudis de fotografia. “Faig bastant de retrat per a marca personal, sobretot de dones emprenedores. Avui dia la teva imatge és part de la teva marca, i és important que els futurs clients et posin cara i puguin empatitzar amb qui hi ha darrere un projecte. Vindria a ser com el retrat corporatiu però més relaxat. Això m’està permetent conèixer persones fantàstiques amb projectes ben interessants”.
Actualment, feim més fotos que mai gràcies als telèfons, però moltes d’elles es perden en els dispositius electrònics o queden emmagatzemades a un ordinador que ningú no consulta. Laura Jaume és una ferma defensora de les fotos en paper. “No es tracta només d’un tema de no perdre els arxius, sinó de la dimensió que pren una foto quan la pots tocar, quan la converteixes en un objecte. Jo sempre pos d’exemple el típic dia de Nadal que la padrina treu una d’aquelles capses de galetes plena de fotos de família i tothom les mira i les comenta. Això davant un mòbil…no és el mateix”, sosté Laura Jaume.
Laura, que fa feina tota sola al seu estudi, ha fet tota mena de fotografies: arquitectura, hotels, producte, però sobretot fotografia social. “Per una banda, faig fotografia de noces, la majoria d’estrangers que venen a casar-se a Mallorca. A més, soc fotògrafa de família: faig sessions d’embaràs i nounat, però diria que les que més m’agraden són les familiars, on hi ha menuts per mig que sempre et sorprenen i donen molt de joc”.
Al llarg de la seva carrera, Laura Jaume confessa que l’han proposat tota mena de fotografies, inclús algunes molt sorprenents. “Una vegada em van proposar fer fotos a un casament nudista. Mai vaig arribar a descobrir si era real o una broma”. Les noces són precisament una de les seves principals fonts de negoci. Un 50% de la seva feina són les fotografies de noces.
Laura és optimista sobre el futur de la fotografia professional. “Jo crec que mentre hi hagi moments a celebrar, la gent voldrà tenir qualcú que ho documenti”. En els seus anys al davant del negoci l’estudi ha experimentat una gran variació respecte al tipus de feina, ja que al principi funcionava com a botiga amb serveis de revelatge, fotos de carnet, etc. “Ara oferesc exclusivament serveis de fotografia professional, amb cita prèvia, per poder atendre bé als clients i estar centrada en el que més m’agrada”.
Com a autònoma, Laura assenyala un dels principals entrebancs del seu negoci. “La quota d’autònom és bastant desorbitada i de vegades no et queda més remei que fer més hores o quedar-te sense vacances per poder fer front a les despeses”.
Pandèmia
La fase més aguda de la pandèmia, amb confinaments i continues restriccions socials, van afectar de ple el negoci, però després es va produir un renaixement. “Per la part dels reportatges de noces va ser complicat de gestionar, amb molts de canvis de dates, una temporada sencera en blanc a la que vaig fer molta feina de gestió, però sense fer cap foto”. En canvi, la fase posterior al confinament va ser molt profitosa. “En acabar el confinament, vaig tenir molta feina de fotografia familiar. L’estiu de 2020 es van regalar moltes sessions a padrins, vaig fer moltes sessions familiars a la platja, fins i tot una família va voler fer una sessió al terrat de casa seva, on havien passat tant de temps aquells darrers mesos. Per jo va ser un estiu molt guapo i en tenc molt bon record”.
Laura Jaume és optimista sobre el futur del petit comerç. Té una visió molt completa gràcies al seu estudi i gràcies al bar La Unión que regenten els seus pares des de fa cinquanta anys i que ara agafarà la seva parella. “Crec que cada vegada més la gent està valorant el tracte personal i el comerç de proximitat, i estic segura que anirà a més”.
Laura explica que ha après uns valors molt sòlids gràcies als seus pares. Des de petita ha vist que l’esforç, la professionalitat, el servei i l’atenció al públic estaven per davant de tot. “Sempre he vist que el negoci i la vida era tot un. Els meus pares sempre han tengut molt en compte els clients a l’hora de prendre decisions, i supòs que això m’ha ensenyat que tens una responsabilitat amb ells, de fer la feina no només per complir, sinó de fer-la el millor que puguis, per ells i per tu mateix. La meva padrina, que també va dur el bar, ja era molt feinera, i la idea que t’has d’esforçar per fer les coses tan bé com puguis sempre l’he tengut al cap des que era ben petita”.