Des de l’any 2018, l’Ajuntament de Marratxí lidera un projecte pioner a la Unió Europea. Es tracta d’una campanya anual per a controlar les plagues del moscard tigre, un insecte, originari del sud-est asiàtic, que es va detectar per primera vegada a Mallorca durant l’estiu de 2012. Se’l reconeix per les ratlles blanques que té al cap i en el cos i és actiu sobretot de dia i en l’exterior de les cases. Les femelles, a més, produeixen molèsties a causa del nombre elevat de picades que fan.
Aquest servei gratuït, que està dirigit a aquells domicilis que disposin de zona exterior, jardí, hort o terrassa, va arrencar de la mà de la Universitat de les Illes Balears (UIB) i la consultora Moscard Tigre Mallorca. De fet, l’any 2019, va comptar amb 30.000 euros de Fons Europeus per a poder plantejar diferents escenaris en relació al moscard tigre i els diferents mètodes de control d’aquest, a fi de determinar quin és el que millor funciona a Marratxí. Cal recordar que, a més, el municipi compta amb dades monitorades des de l’any 2014.
Una vegada finalitzat l’Estat d’Emergència, l’ajuntament ha reprès les inspeccions gratuïtes a domicili per a la detecció d’aquests focus potencials de cria de moscard tigre en el municipi; un servei que funciona mitjançant demanda, per la qual cosa tots aquells interessats han de sol·licitar-lo amb la presentació per registre d’entrada a l’Ajuntament del formulari disponible en la web marratxi.es.
Aquest formulari de sol·licitud inclou un apartat on la persona sol·licitant de la inspecció pot especificar en quina franja horària prefereix que el tècnic realitzi la visita al seu domicili.
Els experts consideren que el més important i efectiu, en termes de prevenció, és evitar la posada d’ous i el creixement de les larves aquàtiques. Per tant, convé eliminar els punts d’aigua on pugui créixer. En 2019 es van realitzar 33 visites a domicili i es van detectar i van eliminar una vintena de focus potencials de cria de moscard tigre.
Aquesta campanya de control de plagues del moscard tigre se suma a les altres que també duu a terme l’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Marratxí, com la de la procesionaria del pi.