LA FIRA DE LA LLET D’AMETLLA, CITA OBLIGADA DEL NADAL A MARRATXÍ

461

A Marratxí, si  un producte no pot faltar (i, de fet, no falta) quan arriben les festes nadalenques és la llet d’ametlla, vinculada i arrelada en el municipi des de fa molt de temps. No només se’n consumeix, sinó que també se n’elabora, si bé ja són poques mans les que ho fan. Justament per mantenir la tradició de consum d’aquest producte en el municipi i també per reconèixer les famílies, que diverses generacions després, la continuen elaborant, cada any el Pla de na Tesa celebra la Fira de la Llet d’Ametlla.

La darrera edició es va celebrar el diumenge 15 de desembre, amb gran seguiment popular: tant veïnats del mateix Pla, de la resta de Marratxí com també de visitants arribats de diversos punts de Mallorca.

Des de primera hora del matí, les parades van estar obertes per a la comercialització de tot tipus de producte, sobretot artesanal. També hi va haver exposicions de vehicles i animals i un passa carrers, animat pels xeremiers de Marratxí. Tot en un ambient festiu, amb un aire familiar i una temperatura pròpia de la primavera.

Al migdia hi va haver la recepció d’autoritats, encapçalada pel batle, Miquel Cabot, el primer tinent de batle, Joan Francesc Canyelles; la segona tinent de batle i regidora de Participació Ciutadana, Neus Serra, així com diversos regidors de l’Ajuntament.

Cabot va subratllar el fet que “la Fira de la Llet d’Ametlla és de les fires més guapes que es fan a Mallorca. Té una gran acceptació popular, amb milers de visitants, tant des Pla i de la resta de Marratxí com de diversos municipis de Mallorca. Cada any se celebra en un ambient espectacular i amb un caire molt familiar”. De la seva banda, Serra, va explicar que “és una fira que ja està del tot consolidada en el nostre calendari i que organitza des del primer any la Comissió de Festes des Pla, cosa que demostra el gran teixit associatiu que tenim al municipi”.

Just després de la recepció d’autoritats, hi va haver l’esperat concert de la Banda Municipal de Música de Música de Marratxí, a l’església. Al llarg del matí, la família Pocoví (amb el padrí, Pep, i el net, Marc) va dur a terme al llarg del matí diverses xerrades explicatives sobre l’origen de la llet d’ametlla a Mallorca i sobre el seu procés d’elaboració. Com a cada edició, hi va haver exposició de tot tipus de parades, que incloïen tota casta de productes artesans, de vehicles i d’animals. Els xeremiers de Marratxí també varen animar la jornada amb balls i cercavila.

Dissabte, com a preàmbul de la Fira pròpiament dita, es va celebrar una diada infantil, una sessió de ‘tardeo’ i, finalment, i el concert de l’orquestra barroca Ars Musicae, també celebrat a l’església.

La història

Marc Pocoví es va encarregar d’explicar als visitants de la Fira l’origen de la llet d’ametlla. “Els orígens es remunten devers 1682 i està vinculat al frares mínims de Santa Maria del Camí. Eren vegetarians i no prenien ni carn ni llet de vaca, que substituïen justament per la llet d’ametlla. En el seu convent tenien un molí que usaven per fer-la; i tenien a bé (una vegada l’any, que solia coincidir amb el Nadal) obrir-lo als veïnats del municipi perquè tothom tengués accés a aquest producte”.

El veïnat del Pla de na Tesa Bernat Cabot va escriure un treball referit a la història de la llet d’ametlla, treball que va presentar en la Jornada d’Estudis Locals, posteriorment publicat com a llibre. En un fragment de l’estudi relata: “La necessitat i el seu enginy els va portar a cuinar una llet vegetal amb ametlla; era una beguda dolça amb gust de llimona, canyella i ametlla. Les festes religioses les solien celebrar convidant els veïnats i amics a un tassonet de llet d’ametlla quan els hi anaven a donar els molts d’anys. Per altra part, hem de dir que a Mallorca ja es cuinava amb llet abans que arribassin els mínims; s’hi cuinaven carn i llegums i s’hi feien salses. Però si hem de parlar de la nostra llet d’ametlla i de la manera de cuinar-la, el punt de partida el trobam a les cuines dels convents dels mínims i del poble de Santa Maria”.

Es pot consultar l’article complet a la direcció web: http://www.marratxi.es/cultura/iv-jornades-estudis-locals/

L’elaboració del producte

Aquesta vegada, comptant els tassons servits per abastir els visitants de la Fira i els elaborats a les jornades de demostració programades per als dies 20, 21, 22, 23, 24, 30 i 31 de desembre a ca seva mateix, Pep Pocoví va fer uns 360 litres de llet d’ametlla, a partir d’uns 50 quilos de bessó com a matèria primera.

Així, l’ametlla en estat sòlid es col·loca en un platet del molí capolador, al qual se li afegeix aigua. El producte resultant és la llet d’ametla pura, com a líquid blanquinós, que s’haurà de deixar bullir dues hores; mitja hora abans d’acabar el bull, se li afegirà canyella, clovelles de llimona i sucre, per endolcir-la.

Així obtindrem un dels productes estrella (i el més autòcton) de tots els que es consumeixen per Nadal a Marratxí, la llet d’ametlla. “Qui ho vulgui, també la pot congelar, si bé amb la congelació pot variar un poc el gust”, explica Pocoví.

Els testimonis

Joana Matas, veïnada del Pla de na Tesa, valora molt positivament la celebració de la Fira. “A mi me sembla molt bé. Hi ha poques coses típiques que mantinguin la tradició, com és el cas, i que ofereixin un producte que no es pugui comprar ni en grans magatzems ni en supermercats. El procés d’elaboració és artesanal, i només es fa en dies concrets. Hem de pensar que la llet d’ametlla era un producte molt important a la pagesia en el seu temps, en temps de necessitat”.

Lope Antelo, veïnat de Palma, fa anys que visita la Fira. “M’encanta l’ambient que hi ha sempre per aquí. I també m’agrada veure com es preserva una tradició tan antiga com aquesta, amb un producte que particularment m’agrada molt”.

Carme Ramis, d’Inca, va visitar la Fira de la Llet d’Ametlla per primera vegada. “Sens dubte, tornaré. Me n’havien parlat molt unes amigues, i la veritat és que no m’ha decebut en absolut. He comprat sobrassada i he provat la llet d’ametlla, que m’ha encantat. L’any que ve tornaré segur…”.