Un any més, l’Ajuntament ha posat en marxa els Pressuposts Participatius, coordinats des de l’àrea de Participació Ciutadana. Després de les edicions dels dos exercicis precedents, els Pressuposts Participatius 2020 ja tenen el calendari definit.
L’objectiu continua essent, per un costat, educar la ciutadania en la seva participació en la presa de decisions que afecten el municipi i, per l’altre, escoltar-ne les necessitats i propiciar que presenti iniciatives de millora. En definitiva, promoure el diàleg i millorar la comunicació entre l’Ajuntament i la ciutadania.
En aquest cas, s’han articulat quatre fases: Ajuntament Informa (el mes de febrer); Fes la Teva Proposta (del 17 de març al 17 d’abril), Anàlisi Tècnica (del 18 d’abril al 30 de setembre) i Votació de Propostes (octubre-novembre).
Dins de la primera fase, Ajuntament Informa, el mes de febrer es va publicitar la posada en marxa del procés participatiu, de la mateixa manera que hi va haver reunions amb tècnics i membres del grup impulsor.
Posteriorment, arribarà la fase de Fes la Teva Proposta, en què la ciutadania podrà fer propostes mitjançant distints camins: formulari on-line habilitat a la web de l’Ajuntament; formulari imprès i presentable a les Oficines d’Atenció al Ciutadà (Sa Cabana, edifici Erika i Sa Cabaneta); formulari imprès a dipositar en paradeta itinerant; o bé participant en els tallers sectorials d’elaboració de propostes.
En aquest punt hi ha, justament, una de les novetats en l’organització dels Pressuposts Participatius 2019, ja que, a més dels tallers territorials d’elaboració de propostes (en funcionament ja les edicions anteriors), s’hi afegeixen els tallers sectorials, que coincidiran en data amb els primers, però se celebraran dues hores abans. Les propostes seleccionades (o finalistes) estaran exposades públicament a la web municipal abans de cada període de votació.
La tercera fase, Anàlisi Tècnica, consisteix en un primer estudi de propostes, que duran a terme els tècnics de Participació Ciutadana d’acord amb el compliment dels paràmetres següents: que siguin actuacions executables en un any; que es tracti d’un projecte de barri-nucli-municipi; i que siguin de competència municipal. A continuació, hi ha una avaluació tècnica per part dels tècnics municipals de cada àrea i faran una valoració econòmica aproximada.
Finalment, els mesos d’octubre i novembre, arribarà la fase de les Votacions, en què podran prendre part els majors de 16 anys empadronats a Marratxí. Si se supera la trentena de propostes, es farà una primera votació d’on resultaran les 30 finalistes, i el novembre es durà a terme la votació final.
Igual que els anys anteriors, els Pressuposts Participatius 2019 tenen un límit de 200.000 euros.