MANIFEST LGTBI I CAMPANYA ‘NO I PUNT’, DINS LES FESTES DE SANT MARÇAL

411

Dins les Festes de Sant Marçal, igual que a l’edició de l’any passat, hi va haver enguany lectura del Manifest amb motiu del Dia Internacional LGTBI, el divendres 28 de juny. En aquest cas, es va integrar en l’anomenat Concert Nit Jove amb Orgull, celebrat al rotllo de Sant Marçal. A més, a la balconada de l’Ajuntament va lluir tot el dia la bandera multicolor, que identifica aquesta causa.

Dues joves (Guillermina Falcón i Paula Mayrata) es varen encarregar de llegir el Manifest d’enguany, entre altres, amb aquests termes: “En el 41 aniversari de la primera manifestació de l’Orgull LGTBI a Madrid i a altres moltes ciutats de l’Estat, avui continuam exigint l’alliberament i l’autodeterminació del gènere, i lluitant per acabar amb qualsevol manifestació de masclisme. Tot i els avenços aconseguits, que són moltíssims, la igualtat legal i la igualtat real no han arribat de la mà, com per exemple que les persones majors LGTBI continuen sent invisibles per a una gran majoria de la societat; l’adolescència LGTBI està al capdamunt en assetjament escolar; en l’àmbit laboral, pertànyer al col·lectiu LGTBI també és motiu d’assetjament. No s’ha d’oblidar que, per exemple, en el món de l’esport ser lesbiana, gai, bisexual és tema tabú, i més ser transsexual”.

El document també explicava que “en el món hi ha 72 països que continuen criminalitzant el col·lectiu LGTBI i a Aràbia Saudita, Iraq, Iran, Nigèria, Síria, Somàlia, Sudan i Iemen l’homosexualitat es castiga amb la pena de mort”. (…)

Per tot això, va concloure que “és important sensibilitzar els agents socials i la ciutadania en general en diversitat afectivosexual, familiar i de gènere per tal que s’acabi amb l’homofòbia, bifòbia, transfòbia i interfòbia”. I acaba dient: “Es fa imprescindible continuar amb el desenvolupament i l’aplicació efectiva a les Illes de la Llei 11/2014, que garanteix els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transsexuals i intersexuals i per erradicar tota fòbia contra el col·lectiu LGTBI. Per això, Marratxí, per segon any consecutiu, mostra la seva adhesió en la lluita pels drets i les llibertats, així com el compromís en el desenvolupament i reconeixement dels drets de les persones LGTBI i contra les discriminacions”.

Des del prisma de sensibilització, durant les Festes hi va haver una paradeta informativa, per una banda, i dia  29 de juny, per l’altra, hi va haver un contacontes amb temàtica sexual: ‘Les aventures de Tulipa”, a càrrec de Chrysallis, Associació de famílies de menors transsexuals.

‘No i Punt. Marratxí, lliure d’agressions sexistes’

Paral·lelament, a les Festes, també s’ha posat en marxa (igual que l’any passat) la campanya ‘No i Punt. Marratxí, lliure d’agressions sexistes’, en aquest cas amb la col·laboració i la coordinació del Consell de Mallorca, i dins del marc de l’estratègia del pacte ciutadà per una Mallorca lliure de violències masclistes.

En aquest mateix sentit, el 25 de juny es va celebrar a Ca Ses Monges de Pla de na Tesa una jornada de formació i sensibilització respecte a com fer front a aquest tipus d’agressions, a càrrec de Laura Socias.

Des de l’Ajuntament de Marratxí, l’encarregada de gestionar aquestes qüestions ha estat la tècnica d’Igualtat, Raquel Tapias.