EL PLA MUNICIPAL DE PREVENCIÓ A ATENCIÓ A LES DROGODEPENDÈNCIES SERÀ UNA REALITAT LA PRÒXIMA PRIMAVERA

208

Les drogodependències, en el sentit més ampli, són un problema social d’indubtable importància i gravetat, especialment entre la població més jove. Per lluitar contra aquesta realitat, des de l’àrea de Serveis Socials (de manera coordinada amb tots els departaments de l’Ajuntament) s’està fent feina en molts d’àmbits i amb gran quantitat d’actuacions concretes. Així, el juny de 2017 es va constituir una Mesa de Treball i fa tot just unes setmanes es va aprovat definitivament (una vegada publicada en el BOIB l’1 de desembre de 2018) la nova ordenança municipal en matèria de consum d’alcohol.

En aquest sentit, l’equip format per Lia Amengual i Toni Arbós estan elaborant des de fa un temps el Pla Municipal de Prevenció i Atenció a les Drogodependències de Marratxí, un document que estarà llest la pròxima primavera i en el qual hi haurà la redacció del diagnòstic de la realitat (la foto fixa), els paràmetres on actuar i les accions que s’han duit i s’han de dur a terme segons aquests mateixos paràmetres. “El Pla regularà totes aquelles activitats encaminades a reduir o eliminar les drogodependències al municipi, enfocades de manera preferent al caire preventiu. S’hi inclouran, per exemple, la regulació en la venda de begudes alcohòliques, alternatives a les sancions administratives (amb un treball amb el menor i amb la família en el terreny socioeducatiu). En definitiva, la línia mestra és la de fer feina per a un oci de qualitat i saludable. S’ha de fer molta feina en termes de sensibilització”, explica Amengual.

En el document -afegeix- hi seran incorporades les aportacions de les escoles, els centres mèdics i la policia local, “entitats que estan en contacte diari i permanent amb la joventut del municipi i coneixen molt bé la seva realitat”.

Prèviament a la redacció definitiva del Pla, haurà d’estar acabat el diagnòstic, en el qual “el consum d’alcohol i cànnabis hi serà contemplat, perquè a Marratxí, igual que a totes bandes, hi és present”.

ACTIVITATS D’OCI SALUDABLE CELEBRADES ENGUANY

‘No siguis ase’. Activitat de sensibilització. Coordinada amb el Govern i celebradaa a Pòrtol i Sant Marçal, amb gran acollida.

Nits Joves (juliol i agost). Iniciativa pionera i una aposta clara per l’oci alternatiu amb l’obertura nocturna de col·legis Blanquerna i Miquel Costa i Llobera.  Va incloure cinema a la fresca, hip-hop i activitats esportives.

Diada Esportiva. Celebrada el 16 de setembre al camp de futbol de Son Caulelles (Pòrtol), amb la participació d’unes 500 persones.

Good Bye Estiu. Es va celebrar el 28 de setembre al Poliesportiu del Pla de na Tesa, amb futbol bombolla, jocs espartans, multiesports i arc battle.

Jornades Familiars de Prevenció d’Addiccions. Varen tenir lloc els dies 16 i 17 de novembre a l’IES Sant Marçal, amb tot tipus de ponències i taules rodones relatives a aquestes qüestions, ja sigui videojocs (Fortnite), alcohol i model d’oci.