Era l’any 2000 quan dos joves de vint anys, David Romero i Rafael Moreno, es llançaren al somni de crear la seva pròpia empresa. No tenien recursos propis, però sí molta il·lusió i un gran amor pels animals quan muntaren Dispet Balears SL, una empresa que en els seus inicis es dedicava a la distribució de pinsos per a mascotes.
Vint-i-dos anys després, aquella petita distribuïdora s’ha convertit en un referent a totes les illes de l’arxipèlag, tant per a tendes, magatzems, clíniques veterinàries, associacions, professionals o cooperatives tant en productes com en servei. Actualment, Dispet factura 3,3 milions d’euros anuals i compta amb 20 treballadors i més de 6.000 referències de productes per a les mascotes: alimentació seca, humida, productes veterinaris i tota mena d’accessoris. I tots són de marques de màxima qualitat (Purina, Mars, Affinity, Acana, Picart, etc.)
Fa uns anys, Dispet va posar en marxa la tenda per a particulars en el mateix magatzem on el client pot accedir a tots els productes i ser atès i aconsellat pels “millors professionals del sector”, segons assegura David Romero, un dels dos fundadors de Dispet. A més, a través de la seva pàgina web per a professionals es poden fer comandes, consultar productes i la seva disponibilitat, preus, factures, etc.
Boom de les mascotes
En els darrers anys el sector de les mascotes ha experimentat un gran creixement i una diversificació i sofisticació de l’oferta en consonància a l’augment de mascotes en les llars. “El client està de cada vegada més especialitzat, sap el que vol per a la seva mascota i, per descomptat, és més exigent amb les qualitats. La mascota s’ha convertit en un membre més de la família”, explica David Romero.
En Dispet destaquen que el moment més complicat que han viscut va ser per la crisi del 2008, que va suposar un tancament “massiu” de tendes. La pandèmia també va ser una època molt complicada per als fundadors de Dispet per la preocupació dels contagis.”Varen posar en marxa totes les mesures necessàries i els protocols de prevenció per protegir els nostres treballadors i amb la responsabilitat de ser un sector essencial per al subministrament de productes per a les nostres mascotes”, afirma Romero.
Passada la crisi de 2008 i la pandèmia, ara apunta una altra crisi, la crisi inflacionària i la derivada de la invasió d’Ucraïna per part de Rússia. En Dispet veuen un futur “incert” arran de la inestabilitat econòmica, social i política. “Veiem cada dia increment en els preus de matèries primeres, increment del combustible, pujada de preus… Per això, hem pres mesures com incrementar l’estoc davant una possible vaga de transport i així poder continuar donant el millor servei possible als nostres clients”.
Insularitat
A Dispet, com a totes les empreses de les Illes, els afecta la insularitat i el conseqüent increment de costes davant els competidors, que juguen amb avantatge davant les empreses illenques perquè no tenen els sobrecosts que suposa operar des d’una illa. “Seria beneficiós per a les empreses insulars que les administracions ens donassin avantatges fiscals per poder ser competitius i poder expandir el negoci a altres territoris”, reclama un dels fundadors de Dispet.
Dispet, com moltes altres empreses del polígon de Marratxí, elogien la ubicació estratègica del polígon. Conten que es varen instal·lar al polígon per la seva accessibilitat a les vies principals que comuniquen amb tots els pobles de Mallorca. “Creiem que és un punt estratègic per a la distribució perquè està a prop de Palma, però sense massificació. Aquí no n’hi ha cues quilomètriques per accedir al polígon ni tampoc n’hi ha problemes d’aparcament”.
David Romero i Rafael Moreno, aquells dos joves que es varen atrevir a crear una empresa l’any 2000 han vist el seu somni complit. Han travessat múltiples entrebancs al llarg de la seva història, alguns molt recents com la crisi de 2008 o la pandèmia, però la realitat és que passats vint anys han aconseguit consolidar la marca Dispet a les Balears. Una empresa referent en el sector de la mascota que dona feina a vint persones i que espera acabar l’any amb una facturació de 3,5 milions d’euros.