Una de les iniciatives pioneres que l’equip de govern ha impulsat aquesta legislatura ha estat l’impuls de la democràcia entre els més joves, sobretot en termes de coneixement, compromís i participació. En aquesta mateixa línia, s’emmarca la creació -el mes de juny- dels Consells de la Infància, l’Adolescència i la Joventut. Es tracta d’òrgans de consultora, representació i participació d’aquests col·lectius en l’àmbit municipal.
Per fer créixer aquest compromís amb la democràcia, els centres educatius -que és on els joves passen més hores, juntament amb ca seva- juguen un paper important. Així, l’IES Marratxí, l’IES Sant Marçal, CC La Salle, CC Es Liceu i Aspace són els centres que s’han implicat en el projecte conegut com Construïm Democràcia Participativa.
Maria Pilar Vidal és professora de primer d’ESO de La Salle. L’any passat, tant els alumnes de primer com els de tercer del centre (uns 75 en total), varen participar en aquest programa i la valoració, segons el seu punt de vista, és més que positiva. “Quan l’Ajuntament ens va oferir la possibilitat de participar en aquest programa per part d’alumnes de primer i tercer d’ESO, ho vàrem veure amb bons ulls, perquè creim en la importància de l’escola des del punt de vista d’educació integral. Als joves de 18 anys ja se’ls crida a votar, i, per tant, cal que sàpiguen el funcionament de les institucions, com es prenen les decisions del poble, qui és el batle i qui són els regidors…”, resumeix.
Tot i que, segons diu Vidal, “els alumnes tenien bastant desconeixement de l’estructura municipal de Marratxí, que és un municipi singular i complex des d’aquest punt de vista, però el cert és que varen acceptar molt bé aquesta iniciativa. Així, prenen consciència del fet que poden opinar i fer sentir la seva veu, per exemple a través dels representants escollits per integrar el Consell de Joventut. Al cap i a la fi, es tracta que a llarg termini, tenguem ciutadans més responsables i conscients de com funciona la vida pública. La política no l’hem de veure com una cosa externa”.
El professor Pere Verd, que el curs passat feia classes a l’IES Marratxí, també va conèixer de ben a prop el programa. El valora d’aquesta manera: “Va ser una experiència molt positiva perquè els alumnes es varen implicar i varen poder aprendre de primera mà que a través de la participació activa, sense importar la ideologia política, es pot millorar el municipi i la societat on vius. Sens dubte, el més engrescador va ser veure la il·lusió dels alumnes que varen ser elegits pels seus companys per representar-los”.