Càntirs de fang solidaris

307

L’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) desenvolupa el projecte ‘Cultivando Salud’ per a fomentar hàbits de vida saludable com l’alimentació equilibrada i sana i tractar de millorar el benestar emocional dels participants a través de l’agricultura i adquirir coneixements que afavoreixen el medi ambient. Dins aquest projecte han posat en marxa una prova pilot amb càntirs d’aigua amb la qual ha col·laborat el Museu del Fang i l’Escola de Ceràmica.

Es tracta d’una tècnica de permacultura com a sistema de reg sostenible que permet continuar millorant el sol ubicat al polígon Asima i reduir el consum d’aigua. Aquesta tècnica mil·lenària ha estat emprada en zones desèrtiques i àrees molt seques. Consisteix a soterrar petites gerres d’aigua fabricades amb una argila molt porosa perquè funcionin d’aljubes i gràcies a l’exsudació d’aigua a través dels porus hidraten la zona propera a la plantació, de tal forma que no és necessari regar-les mitjançant el reg automàtic.

Antoni Vich, responsable del Museu de Fang, explica que els tècnics de l’hort del polígon de Son Castelló de l’AECC els varen comentar el projecte i van trobar interessant elaborar-les, sobretot perquè es tractava de donar una mà a l’AECC i a unes persones que s’estan recuperant d’una malaltia. “Hem fet unes set peces seguint les seves instruccions de forma i grandària, que tenen una capacitat d’uns tres quarts de litre i pel que ens conten està anant bastant bé i estan aportant la humitat que ells volien”.

Amb aquest sistema de reg s’aconsegueix tenir una humitat estable i constant, la qual cosa permet conservar la frescor, malgrat que no és un sistema que aporti el cent per cent del reg, però sí que és un suport important, amb l’avantatge que si es deixa de regar un dia les plantes no s’assequen com sí que passa a l’estiu amb el reg tradicional.

Actualment, estan fent aquesta prova pilot amb dues bales de palla tombades i quatre petites gerres soterrades per comprovar l’eficàcia del projecte, Així les hortalisses plantades entren en contacte amb la terra hidratada sense necessitat d’un reg addicional.

La Junta Provincial de les Illes Balears de l’Associació Espanyola contra el Càncer ha expressat el seu agraïment al Museu del Fang i a Antoni Vich per l’ajuda amb aquest hort de la Fundació Asima, que és un espai per aprendre a cultivar, cuidar i aprofitar els productes que es recol·lecten. Aquesta activitat promou, a més, una alimentació adequada en un ambient saludable i en la qual participen pacients oncològics i voluntaris. Una col·laboració amb el Museu del Fang que els ha permès recuperar una tècnica de reg mil·lenària amb càntirs de fang per tal de tirar endavant una prova pilot en dues bales de palla i quatre càntirs de fang enterrats per comprovar l’eficàcia del projecte. Una prova que de moment funciona segons demostren les fotografies que periòdicament va rebent Antoni Vich sobre l’evolució dels cultius.