BODEGAS SUAU, UNA HISTÒRIA QUE ES REMUNTA AL 1851: ‘TEMPUS EST AMICUS MEUS’

332

Tempus est amicus meus. Aquesta expressió llatina explicita un dels elements clau per entendre la pacient l’elaboració de licors. És una inscripció que figura a la porta d’entrada a les bodegues de l’empresa de Pont d’Inca Bodegas Suau, l’origen de la qual data de 1851 i s’ha de localitzar a Cuba.

Parlam d’un Edifici Catalogat, dissenyat devers el 1800 per Eusebi Estada i  que ha estat, al llarg del temps, fàbrica d’electricitat, de farina (la xemeneia, que encara roman aixecada, en dona fe), bodega de vi i finalment com la coneixem actualment, com a seu de Bodegas Suau. De la mateixa manera, també hi ha hagut canvis en la propietat de la companyia: Juan Suau va ser-ne el fundador; la família Mora va adquirir l’empresa els anys quaranta del segle passat i, finalment, Damià Barceló va comprar la major part de les accions el 1989. La seva filla, Juana Ana Barceló, i el seu nét, David Álvarez, li han pres el relleu fins als nostres dies.

Pel camí, 167 anys d’història, perquè, en efecte, Juan Suau va fundar l’empresa el 1851. Suau era capità de la marina mercant espanyola i comerciant, i a bord del seu barco, “El Mallorquín”, se’n va anar a Cuba, on va començar a destil·lar licors típics del Carib. Després, tornaria a Mallorca per casar-se i quedar-s’hi… Poc a poc, va anar arribant l’especialització en brandi, herbes i gin… El cas és que l’empresa es va anar consolidant, no sense dificultats (lògiques al llarg de tantes dècades) i ha fet del seu brandi el producte de referència l’últim mig segle.

Així, com explica l’actual director comercial, David Álvarez, “avui exportam el nostre brandi a 25 països, essent els més importants la Xina, els Estats Units i Alemanya. En el cas de Mallorca, venem d’acord amb la demanda dels clients”. El producte estrella és el Brandi Suau 15.

L’aposta per la qualitat és una de les claus en l’elaboració del licor a Bodegas Suau. “Intentam fer-ho com s’ha fet sempre, i diuen que en aquest sentit ens pareixem molt als brandis de Cognac” (en referència a la regió francesa d’aquest nom)”, afirma Álvarez. Els ingredients són l’alcohol (que arriba des de Castella La Manxa, ja que per en ser dins del nucli urbà i en ser Edifici Catalogat, a les dependències de Pont d’Inca no es pot produir originalment), aigua, sucre i caramel… La fórmula concreta és, òbviament, secreta, però sí que els responsables actuals de l’empresa indiquen que la quantitat d’aigua és menor a la usada per altres empreses del sector, fet que manté més el gust autèntic del brandi. Això i el temps de repòs dins la bota, sempre de roure.

Un altre apunt que es fa (com a llegenda urbana, que pot tenir o no dosis de realitat) és en el sentit que la proximitat del tren a la fàbrica, amb les consegüents vibracions, ajudaria a millorar la qualitat del licor de les botes de Bodegas Suau.

Celebracions importants

L’any 1992 hi va haver a la seu de Bodegas Suau una gran festa. Per una banda, es commemorava el cinquè centenari del “descobriment” d’Amèrica; per l’altra, el propietari, Damià Barceló, és un gran enamorat del continent americà. La combinació era perfecta per organitzar un gran esdeveniment, on varen ser convidats els ambaixadors de tots els països americans. Es va etiquetar una bota amb la bandera de cadascun d’aquests països. Avui encara es poden visitar. És en l’anomenada Capella de les Amèriques.

Posteriorment, el 2001, amb motiu dels 150 anys de l’empresa, també hi va haver una gran celebració per commemorar l’efemèride.