Balears inicia el pla pilot de turisme

631

Les illes es converteixen en el primer destí d’Espanya que s’obre al mercat internacional.

Balears va iniciar ahir dilluns el pla pilot per a la reobertura del turisme, que s’ha reduït una setmana després de l’anunci de Sánchez, ahir, que a partir del pròxim 21 de juny s’aixecaran els controls de les fronteres de la Unió Europea.

Segons informa Europa Press, el pla pilot anava a transcórrer durant la segona quinzena de juny, i tenia previst l’arribada, al llarg d’aquest període, de fins a 10.900 turistes procedents d’Alemanya, que no haurien de passar la quarantena imposada a la resta de viatgers internacionals.

Malgrat aquesta reducció temporal, aquest pla permet a Balears convertir-se en el primer destí d’Espanya que s’obre al mercat internacional, i el fa amb dos vols programats des de Frankfurt i Düsseldorf, operats per TUIfly.

Els 10.900 turistes, que anaven a arribar de manera escalonada, representen un 0,9% dels visitants que va tenir l’arxipèlag en la mateixa quinzena de 2019. Les companyies aèries hauran d’informar del nombre màxim de places diàries.

Alemanya és el principal mercat emissor de turistes cap a Balears, sobretot per a Mallorca. No obstant això, un altre dels principals motius per a dur a terme la prova pilot amb aquest país ha estat que la seva situació epidemiològica és similar a la de Balears.

CONTROLS SANITARIS

El pla no contempla realitzar tests previs de coronavirus en origen, sinó que els controls sanitaris consistiran en un qüestionari de salut pública a bord de l’avió i una presa de temperatura -mitjançant cambres termogràfiques- a l’arribada a l’aeroport de destinació.

Si en el qüestionari es detecten símptomes compatibles amb el COVID-19, es realitzarà una entrevista clínica ‘in situ’ per part d’un professional sanitari, i si es conclou amb una sospita de COVID, es prendran mesures (aïllament, ingrés hospitalari o el que determinin els sanitaris).

En aterrar a Balears els viatgers rebran un missatge de text amb informació sanitària rellevant, com a números de contacte d’emergències i mesures a observar. També se’ls lliuraran fullets informatius.

Els turistes que desitgin visitar les Illes hauran de proporcionar números de contacte i informar d’on s’allotjaran, ja que durant l’estada es farà un seguiment telefònic per a controlar l’aparició de possibles símptomes.

Així, si un turista presenta símptomes de coronavirus (COVID-19) durant la seva estada, s’activarà un protocol mitjançant el qual els serveis sanitaris públics li practicaran una prova PCR. El turista haurà d’esperar durant quatre hores en el seu allotjament el resultat.

Si fos positiu, seria traslladat -amb la seva família, si ho desitja- a un allotjament alternatiu contractat pel Govern. En cas de tractar-se d’un cas greu seria traslladat a un hospital. Igualment, es realitzarà un rastreig dels seus contactes per a descartar més casos. En aquest sentit, Balears ha disposat nou apartahoteles a l’illa de Mallorca i dues a Eivissa, que estaran disponibles a partir d’aquest dilluns per a asimptomàtics. A Menorca es tramita la licitació d’un establiment turístic.

Aquesta obertura del turisme vindrà marcada per la falta d’oferta d’oci nocturn, que el Govern ha preferit mantenir tancada malgrat l’entrada en la fase 3. Des de l’Executiu van defensar dimarts passat que qualsevol turista és “conscient” que la situació és “excepcional” i va recordar que, al marge de la pandèmia, el Govern ja havia elaborat un decret per a combatre el turisme ‘de borratxera’.

En aquest context, el Govern va destacar l’oferta gastronòmica, les platges i paisatges i les possibilitats de turisme actiu i de naturalesa, per la qual cosa ha apuntat que l’oferta s’enfoca a un turisme familiar. El pla contempla promoure activitats com a visites a llocs d’interès -com el Castell de Bellver o el Tren de Sóller- per als visitants que procedeixin de touroperación.